İngiliz The Economist dergisi, Türkiye'deki Kürt kökenli vatandaşların geçmişte Çin'deki sıradan insanın ilgi alanına girmediğini belirterek, “Ancak son günlerde Çin'deki internet forumlarında Kürt ayrılıkçılara destek mesajları yağıyor" diye yazdı.

Dergi, Sincan'daki etnik olayların durulmaya başladığı sırada sadece Türkiye'nin ateş hattının ortasında kaldığını ileri sürdü.

Bu gelişmenin arkasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Urumçi'deki olayları “soykırım" olarak nitelemesinin yattığını öne süren The Economist, Türkiye'nin tersine, çoğu Batılı ve Müslüman ülkelerin bu olaylar için Çin'e tepki göstermekte bir fayda görmediğini kaydetti.

Dergi, aynı ülkelerin Tibet'teki insan hakları ihlallerine daha fazla ilgi gösterdiğini hatırlattı.

Tıpkı Türkiye gibi topraklarında Uygur nüfusu bulunan Kazakistan ile Kırgızistan'ın bile Sincan'daki olaylar karşısında sessiz kaldığını ifade eden dergi, “Topraklarında 50 bin Uygur yaşayan Kırgızistan ile 300 bin Uygur'un bulunduğu Kazakistan'ın tek tepkisi, ticari amaçla Şincan'da bulunan vatandaşlarının güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamak oldu. Çin'in gücünün farkında olan bu ülkelerden Kazakistan, geçmişte bazı Uygur ayrılıkçıları tutuklayarak Çin'e geri bile göndermişti. Erdoğan ise, tam aksine, Çin'in Sincan'daki olaylardan sorumlu tuttuğu Rabia Kadir'e vize vereceğini söyledi. Orta Asya'nın Çin ile işbirliği içinde kalmaktan kazanacağı şeyler açık. Örneğin son olarak Çin, Kazakistan'a geçen Nisan ayında 10 milyar dolar borç verdi. Haziran ayında da Şanghay İşbirliği Örgütü üyelerine bir 10 milyar dolar daha kredi açmayı teklif etti. Türkiye'nin de fark edeceği gibi, çaresiz durumdaki Uygurları