12 Haziran seçimlerinden önce Kürt meselesini şiddetten arındıracaklarını söyleyerek vatandaştan oy isteyen Barış ve Demokrasi Partisi’nin yeni vekilleri, Silvan’daki hain saldırıdan sonra adeta dillerini yuttu.
 
BDP’nin bağımsızlar listesinden seçilen Sırrı Süreyya Önder, önceki gün Radikal gazetesindeki köşe yazısında PKK katliamını anlatacak kelime bulamamaktan yakındı. Şiddete karşı net tavrıyla bilinen ve düşünceleri yüzünden zaman zaman PKK’nın bile istenmeyen adam ilan ettiği Altan Tan, son olayların ardından sessizliğe büründü.
 
BDP içerisinde önemli bir yeri olan Şerafettin Elçi ve Altan Tan’ın DTK Özerklik Bildirisi’ni imzalamaması, Erol Dora ve Halis Kaplan gibi isimlerin de kanlı saldırıdan sonra sessizliğe bürünmesi, parti içindeki ayrılığı gözler önüne seriyor.
 
Terör örgütü PKK’nın kanlı saldırıyı gerçekleştirdiği saatlerde Diyarbakır’da “Özerk Yönetim” ilan eden Demokratik Toplum Kongresi yöneticileri de günlerdir kendilerini arayanların telefonlarına çıkmıyor. DTK’nın önemli isimleri Aysel Tuğluk, Emine Ayna, Ahmet Türk ve Leyla Zana gibi isimler, katliamın arkasından açıklama yapmadı.
 
YAŞAR KAYA: SİLAHLA OLMAZ
Sürgünde Kürt Parlamentosu kuran Yaşar Kaya’nın hem BDP hem de PKK’yı hedef alan sözleri ise, oldukça ilginç. Kaya, PKK’nın sürekli AK Parti’yi hedef almasına dikkat çekti ve “Orduya tek laf söylemiyorlar” dedi. İmralı, Kandil ve BDP’nin bir blok oluşturduğuna değinen Kaya, günümüzde silahın yapabileceği bir şey kalmadığını ifade etti. Kaya, şunları söyledi: “Öcalan, bütün Kürtlerin temsilcisi değildir. Bundan sonra Kürt meselesinin demokrasi içinde, diyalogla çözülmesi masaya gelmeli.”
 
APO’YA KAZAN KALDIRDILAR
PKK içindeki çatlak Silvan’daki saldırının ardından adeta isyana döndü. Örgüt içinde Tunceli-Ankara Grubu olarak bilinen ve Cemil Bayık ile Duran Kalkan’ın başını çektiği grup, teröristbaşı Öcalan’a kazan kaldırdı. 
 
Türkiye’de Kürt meselesinin çözümünün daha kanlı saldırılardan geçtiğini söyleyen Cemil Bayık, Öcalan’ın “Devletle imzaladığı protokolün” geçersiz saydıklarını söyledi. Öcalan’ın kandırıldığını iddia eden Bayık’ın, son saldırıda askerlere saldırı emrini verdiği ortaya çıktı. 1993 yılında Türkiye’de PKK terörünün bitirileceği bir ortamda Şemdin Sakık’ın emriyle Bingöl yakınlarında 33 askerin katledilmesi gibi benzer eylemin gerçekleştirildiğini belirten uzmanlar, bunu PKK içinde ılımlılarla daha çok şiddet isteyenlerin ayrışması olarak değerlendiriyor.
 
BDP grup toplantısı yapmadı
 
Barış ve Demokrasi Partisi, TBMM yerine Diyarbakır’da yapmaya başladığı grup toplantısını bu hafta yapmadı. Partiden toplantının neden yapılmadığı konusunda da herhangi bir açıklama gelmedi. BDP, Meclis’te yaşanan yemin krizi sebebiyle grup toplantılarının ilk üçünü Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde yapmıştı. BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, grup toplantısının önümüzdeki hafta Diyarbakır’da yapılmaya devam edileceği belirtildi.
 
Türkiye