KADEP Genel Sekreteri Nizamettin Maskan, bu birlikteliğin silahsız siyaseti benimsediğini söyledi. Terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararının bittiğini açıklaması sonrasında örgüt elebaşısı Abdullah Öcalan'ın "21 Mart'a kadar gözlemleyeceğiz" söylemi, süreci farklı bir noktaya taşıdı. Kürtlerin temsilcisi olduğunu iddia eden BDP'nin ittifak için görüştüğü Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) aralarında Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi (Tevgera Demokratên Şoreşger a Kurd), Kürdistan Parti Hareketi, Dicle-Fırat Diyalog Grubu ve Demokrat Kürtler Arayışı'nın (Lêgerîna Kurdên Demokrat -LKD) olduğu Kürt siyasi topluluklarıyla birlikte hareket etmek için fikir birliğine vardı.

Hiçbir sorun yaşanmadı

KADEP Genel Sekreteri Nizamettin Maskan Ocak ayında başladıkları görüşme sonucunda fikir birliğine vardıklarını söyledi. Şiddete dayalı politikalar yerine diyalog çağrısı yapmalarıyla bilinen siyasi hareketler ve KADEP'in yeni bir örgüt çalışmasına girmek üzere yan yana geldiğini aktaran Maskan, KADEP'in önerisi ile 19 Ocak'ta Diyarbakır'da bir toplantı yapıldığını söyledi. Görüşmeler sonucunda genel çerçevede anlaştıklarını belirten Maskan, "Kürdistan eksenli yeni bir demokrat siyasi harekat oluşturma konusunda karar verdik. Genel toplantıdan sonra da ortak bir metin üzerinde anlaşmak üzere toplantılar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu beraberliği açıklayacağız. Bunlar bir araya gelerek beraber bir partide mücadele etmek üzere anlaştılar. Bir çatı altında birleşmek üzere bir metin hazırlanıyor. Şu ana kadar hiçbir sorun olmadı. Birleşme sağlandı. Bu birlikteliğin adı belki KADEP olabilir. Gerekirse yeni bir parti üzerinde de anlaşılabilir. Bu anlamda bir anlaşmaya varıldığı ve son aşamaya geldiğini söyleyebiliriz" dedi.

Sivil bir Kürt hareketi

Nizamettin Maskan, Kürt siyasi kadrolarının bir siyasi çatı altında birleşemediğini veya sağlanan anlaşmaların da kısa sürede dağıldığını hatırlattı. Adı geçen Kürt hareketlerinin devamlı bir arayış ve yan yana gelme arzusu taşıdığını kaydeden Maskan, "Biz de bu arzuyu duyduk ve parti ile beraber gelin birleşelim dedik. Samimi bir beraber olma talebi var. Başkanımız Şerafettin Elçi ile Diyarbakır'a gittik. Bu siyasi hareketlerin temsilcileriyle yan yana geldik" dedi. Birlikteliğin amaç ve yöntemini "Kendi içinde kararlarını alan, bir araya gelenlerin dışında örgüt ve siyasi yapılanması olmayan ve herhangi bir emir komutada olmayan tam sivil bir siyasi hareket" şeklinde tanımladı.

“Federasyon çözümlü bir hareketiz”

Maskan, oluşumun ideolojik olmayacağını ve Kürt zemininde ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kürtlerin kendi kendilerini temsil etmesinden hareketle 'federasyon' çözümlü hareket edeceklerini aktaran Maskan, "Federasyonu isteyen ve formüle eden bir siyasi hareket olacak. Legal düzeyde silahsız bir siyaseti savunarak anadilde eğitim, Kürt tarihi, Kürtlerin önemli şahsiyetleri bunların okullarda okutulması gibi talepleri dillendireceğiz" şeklinde konuştu.

bugün