Fransızca ve İngilizce gibi seçmeli olarak okutulacak Kürtçe'ye 'serbestlik' yolu göründü

AKP"nin anayasa taslağında okullarda seçmeli ders olarak Kürtçe"ye olanak tanınıyor. Dengir Mir Fırat, bazı okullarda İngilizce, Fransızca eğitim verildiğini, zaten fiilen bunun uygulandığını söyledi.

AKP, güneydoğu sorununa "Sivil anayasa" ile açılım getirmeye hazırlanıyor. Anayasa değişikliği paketinde Kürtçe eğitime kapı aralanırken, Türklük tanımı da ırk ve din ayrımı olmaksızın vatandaşlık esasına bağlanıyor. Parti kapatmak zorlaştırılıyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat, pakette Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretime olanak tanıyan düzenlemenin yer aldığını doğrulayarak, “Kürtçe bu kapsama girer mi, girer herhalde bakmak lazım” dedi. AKP Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu da hazırladıkları pakette siyasi parti kapatmanın zorlaştırıldığını belirterek, “Önce ihtar verilmesi esası getirilecek” dedi.

AKP"nin aralık ayı ortalarında açıklamayı planladığı anayasa paketinde yer alan bazı yenilikler şöyle:

İNGİLİZCE, FRANSIZCA GİBİ

Mevcut anayasaya göre; “Türkçe"den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.” Paketteki versiyonu şöyle: “Eğitim ve öğretim dili Türkçe"dir. Türkçe"den başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir.” Dengir Fırat, bazı üniversitelerde, liselerde yabancı dilde eğitim yapıldığına işaret ederek, “Biz bu düzenleme ile fiili durumu anayasal hale getireceğiz. Şu anda zaten anayasa hükmü tatbik edilmiyor” dedi.

KÜRTÇE TERCÜMAN

Kürtçe tercüman isteme hakkı anayasal güvenceye girecek. Buna göre mahkemede kullanılan dili anlayamayan bir kişi bedelsiz olarak tercüman isteyebilecek.

VATANDAŞLIK TANIMI

Pakette “Türkiye Cumhuriyeti"ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese, din ve ırk farkı gözetilmeksizin Türk denir” hükmü getirilecek.

PARTİ KAPATMAK ZOR

Parti program ve tüzüğünün bölünmez bütünlüğe ve laikliğe aykırı olması halinde, Anayasa Mahkemesi"ne doğrudan dava açmak yerine, öncelikle partilere ihtar esası getirilecek.

AKP, KUZEY KORE PARTİSİ DEĞİL

Abant Platformu"nca Kocaeli Kartepe Green Park Otel"de düzenlenen ""Yeni Bir Anayasa"" konulu toplantı, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu"nun başkanlığındaki ikinci oturumla devam etti.

Yeni Anayasa taslağını hazırlayan Bilim Kurulu Başkanı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun yaptığı konuşmada, taslak hazırlama görevini Başbakan Tayyip Erdoğan"ın isteği üzerine kabul ettiklerini hatırlattı. Özbudun, ""AK Parti Kuzey Kore"nin değil, bu memleketin partisi. Anayasa yapımı sürecinde öncü rol oynaması gereken bir parti"" dedi.

Akşam