Adeta sonlarını bekleyen bu yapıların çoğunun çatıları ve duvarları çökmüş. Hatta çatılardaki topraklarda büyüyen çimlerin boy attığı bu yapılar artık can güvenliğini tehdit eder hale gelmiş bir halde.
Aydın"ın Yunan işgali sonrası 1922"de yaşanan katliam ve yangınlar sonucu yerle bir edildiğini hatırlatan Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği 2. Başkanı Mehmet Özçakır, şehirde kalan 50 'ye yakın yapının geçmişin izlerini bugüne kadar taşımış olduğunu söyledi. Bu eserlerin bakımsızlık nedeniyle daha fazla ayakta kalmasının mümkün olamayacağını savunan Özçakır, “Söke ilçemizde Avrupa fonlarından sağlanan ödeneklerle yeniden yaratılan Kemalpaşa Mahallesi, Aydın merkezimize de örnek olsun. Kalan bu bir avuç kültür mirasımız ve Aydının markası sayılan eski konutların gözlerimizin önünde yitip gitmesine ne acıdır ki herkes seyirci kalmağa devam ediyor. Oysa turizm, kültür ve tanıtım sektöründe değerlendirilebilecek bu yapıların işlevlendirilerek yeniden restoresi ile öğrencilere, derneklere, el sanatları, takı tasarım kursları, kent müzesi ve kütüphanesi ile kazanılması mümkün iken yerel ve Özel İdare ile genel bütçeli kamu idarelerinin ilgisizliğini anlamak mümkün değil.Yeter ki bu yapılar restore edilsin ve biz dernek yetkililerine tahsis edilsin” dedi.
Gönüllülük prensibiyle Aydını tanıtmak için görev almağa hazır olduklarını ifade eden Özçakır, “En yakın komşu ilimiz Muğlada restore edilen konaklar yüzlerce turiste ev sahipliği yaparken kentin tanıtımında ve markalaşmasında oldukça etkili olduğunu herkes tarafından biliniyor. Oysa ilimizdeki metruk virane bırakılmış kültürel mirasımız yapılar ise evsizlerin ve sokak çocuklarının barınma ve suç yuvaları halinde hazin sonunu bekliyor. Hatta bazı yapılar son yağışlar nedeniyle taşıyıcı sistemi erimiş ve çökmeye yüz tuttuğundan çevresine tehdit etmektedir. Başta Sayın Valimiz ve belediye ile Aydın İl Özel İdare bürokratları, Aydın"dan kazanan sponsor olabilecek firmalar, hipermarketler, ticari amaçla değerlendirmek isteyen kişi ve kurumlar meslek odaları; acilen yitip giden bu eserleri kültürümüze geri kazandıralım. Bu yapılar yıkıldığında fotoğraflarda soluk birer anı olarak kalmasın. Çünkü yarın çok geç olacaktır” diye konuştu.