VATİKAN'ın muhalefetine karşın 1978 yılında kabul edilen yasayla serbest bırakılan kürtaj, yeniden İtalya gündeminde. İtalyan İlaç Kurumu (AIFA) operasyon gerektirmeden gebeliğe son veren kürtaj hapının hastanelerde kullanılmasına karar verdi. Vatikan'ın sert açıklaması ise gecikmedi: "Bu hapı kullananlar da hapı veren doktorlar da dinden çıkar."

İlk kez Fransa'da Dr. Etienne-Emile Baulieu tarafından 1980 yılında geliştirilen ve Fransız Exelgyn firması tarafından üretilen RU486 (Mifepriston) adlı kürtaj hapı, 30 ülkenin ardından İtalya'da da kullanılmaya karar verildi. İtalyan İlaç Kurumu'nun (AIFA) 5 kişilik Yönetim Kurulu, dün bu konuda 5 saat süren bir toplantı yaptı. Ancak toplantı sürerken Vatikan'dan uyarı niteliğinde yazılı bir açıklama geldi. Açıklamayı yapan Papalık Hayat Akademisi Başkanı Monsignor Elio Sgreccia, “Bu hapı kullananlar da hapı veren doktorlar da dinden çıkar. Umarım hükümet ve Sağlık Bakanlığı bu konuda bir şey yapar. Çünkü bu hap bir ilaç değil ölümcül bir zehirdir. Eminim bu hapın piyasaya sürülme nedeni, ekonomik ve siyasi baskıdır.ö Vatikan'ın resmi yayın organı L'Osservatore Romano, 29 yıl içinde 29 kadının bu hap yüzünden öldüğünü hatırlattı.

`SÖYLENENLERE KULAK ASMAYIZ'

Toplantı öncesi bir açıklama yapan AIFA Genel Müdürü Guido Rasi ise "Biz rahatız. Söylenenlere kulak asmadan kararımızı vereceğiz. Bizler uzmanız ve doğru kararı alacağız" dedi. Başkanlığını Sergio Pecorelli'nin yaptığı kurul üyelerinden birinin muhalefetiyle hapın piyasaya sürülmesi kararlaştırıldı. Ancak hap, İtalyan yasaları kürtajın sadece hastanelerde yapılmasını gerektirdiği için sadece hastanelerde kullanılabilecek.

Hapın güvenilirliği halen tartışıldığı için İtalya'nın tanınmış kadınlarından bu karara tepki geldi. Politikacı Francesca Martini, "Bu hap şaka değil. Bu ilacı alınca operasyona gerek kalmıyor ama her halükarda kadının canını acıtıyor. Bu ilaç bir mucize değil" dedi.

Sağlık Bakanı yardımcısı Eugenia Roccella ise "Bu hapı piyasaya sürmeden önce 29 kadının öldüğünü hatırlamak lazım. İtalya, Avrupa genelinde kürtaj yapılan ülkelerin sonunda geliyor. Çünkü aile hassasiyetine çok önem veriyoruz" diye görüşünü dile getirdi. Demokratik Partili Dorina Bianchi bu görüşlere katılmayarak, "Eminiz ki AIFA dikkatlice bir karar alacaktır. Kesinlikle kadınların güvenliğini de düşünecektir. Şunun altını çizmeliyim ki bu hap piyasaya çıkarsa, çocuk düşürmenin kolay olacağı anlamı çıkarılmamalı" diye konuştu. Sağlık eski Bakanı Livia Turco da hapın muhaliflerini eleştirerek, "Sadece kuruldaki uzmanları dinlememiz gerekir, politikacıları değil"ö dedi.

VATİKAN, OBAMA'YI DA KINAMIŞTI

ABD Başkanı Barack Obama'nın, federal fonlarının kürtajı öngören kurumlara verilmesini yasaklayan yasayı kaldırması da Vatikan'ın sert tepkisine yol açmıştı. Monsignor Elio Sgreccia, "Barack, dünyadaki masum kıyımını durdurmayarak yapabileceği en kötü şeyi yaptı" diyerek Obama'yı kınamıştı. Katolik kilisesi, sebebi ne olursa olsun kürtajı büyük bir günah olarak kabul ediyor.