İspanya hükümetinin hazırladığı yeni kürtaj yasası ülkeyi karıştırdı. Kürtaja kısıtlamalar getiren yasa, dün Madrid'de düzenlenen bir gösteriyle protesto edildi. Binlerce kadının katıldığı gösteride "yargıçlar ve rahipler, bedenimden uzak durun" yazıları dkkat çekti.
MEVCUT YASA NELER GETİRİYOR?

İspanya'da mevcut yasa, 14 aylık hamileleiğie kadar her hangi bir mazeret göstermeden kürtaja izin veriyor ve yasa gereği 16-17 yaşındaki kızlar ebeveylerinden izin almadan kürtaj yaptırabiliyor. Ayrıca, yasa gereği hamileliğin ilk 22 haftasına kadar, annenin fizyolojik-psikolojik sağlığı tehlikedeyse veya anne karnında sakatlık tespit edilirse gebeliğe son verilebiliyor.

"SAKATLIK MAZERET OLMAMALI"

İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon, cuma günü yarptığı açıklamada, 18 yaşından küçük kızların ebeveyn izni olmadan kürtaj yaptırması konusunda değişiklik için Meclis'e gideceklerini söyledi. Adalet Bakanı ayrıca bebeğin sakat olduğunun tespiti durumunda da kürtajın zorlaştırılmasına yönelik bir yasa hazırlığında olduklarını açıkladı. Gallardon "fetüsteki sakatlık artık kürtaj için bir mazeret olmamalı" şeklinde konuştu.

2010'da kabul edilen mevcut yasanın mimarı eski Sağlık Bakanı Trinidad Jimenez de yeni yasa ile İspnya'nın 35 yıl geriye götürüleceğini savundu.

İSPANYOLLAR KARŞI

El Pais gazetesinde yayınlanan bir ankete göre ise İspanyollar varolan kürtaj yasasının değiştirilmesine sıcak yaklaşmıyor. 1000 kişiyle yapılan ankete göre İspanya halkının yüzde 81'i yeni yasaya karşı. Hkümetteki Halk Partisi'ne oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 61'i de 'fetüste sakatlık tespit edildiğinde kürtajın yasaklanmasına' karşı olduğunu belirtti.

HABERTÜRK