Büyükşehir Belediyesi, son günlerde tartışılan ‘kürtaj’ konusunda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla söyleşi düzenledi. Konuşmacılar, kürtaj konusunda önemli uyarılar yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, halkı bilinçlendirmek amacıyla düzenlediği bilgilendirme toplantılarını sürdürüyor. Son bilgilendirme toplantısında ‘Kadın ve Kürtaj’ konulu söyleşi düzenlendi. Cam Piramit’te düzenlenen söyleşiye Kadın Doğum Uzmanı Dr. Çiçek Akbaş ve Antropolog Dr. Atilla Erden konuşmacı olarak katıldı.

İLKEL YÖNTEMLER ÖLDÜREBİLİR

Konferansta katılımcılara doğum ve kürtajla ilgili bilgi veren Dr. Çiçek Akbaş, mesleki deneyimlerini de paylaştı. Kürtajın yasak olduğu zamanlarda kadınların ilkel yöntemlerle bebek düşürme yöntemlerinin genellikle ölümlere sebep olduğunu ifade eden Akbaş, bu yöntemlerin vücutta kalıcı hasarlar bırakabildiğini kaydetti.

YASAKLANMASI DOĞRU DEĞİL

Çiçek Akbaş, “Kürtaj taraftarı değilim. Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir ve bu konuda insanlar bilinçlendirilmelidir. Ancak bazı durumlarda kürtaj gerekli olabilir ve bu kişiye bırakılması gereken bir durumdur” dedi. Akbaş, kürtajın yasaklanmasını doğru bulmadığını, yasaklar yerine bilinçlendirme çalışmalarının artması gerektiğini söyledi.

KADINA DAYATILAN PRANGADIR

Antropoloji bilimi açısından kürtajı değerlendiren Antropolog Dr. Atilla Erden ise “İnsanları tanımıyoruz. Türkiye’de insanların kültürel yapısına göre yasalar çıkarılmazsa, büyük sorunlar ortaya çıkar” dedi. İnsanların baskıcı ortamlarda, yasak olana daha meyilli olabileceğini belirten Erden, kürtajın kadınlara dayatılan bir pranga olduğunu vurguladı.

KADININ KİŞİLİĞİNE TECAVÜZDÜR

Kürtaj konusunda kimseye söz hakkı düşmediğine dikkat çeken Erden, kürtajın kadına ve tıp uzmanlarına bırakılması gerektiğini dile getirerek, “Türkiye’de kadınlar üzerinden çağdışı hurafeler ve iktidarların baskısı var. Yasalarla kadınlara el koymamalıyız. Kürtaj dayatması kadının kişiliğine tecavüzdür” diye konuştu.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Yıldız Oral, konuşmacılara çiçek vererek teşekkür etti.