Türk ile Tuğluk"un başkanlığını yürüttüğü DTK, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Kılıçdaroğlu"ndan randevu
istedi. Sorunlu bölgelerdeki uzlaştırıcı çabalarıyla Nobel Barış Ödülü alan Ahtisaari de Diyarbakır"da DTK
yetkilileri ve Baydemir"le görüşecek. Ahtisaari daha sonra Gül ve Davutoğlu ile bir araya gelecek.

PKK"nın “eylemsizlik” kararı, 5 gün sonra yani 20 Eylül Pazartesi günü sona erecek. Kürt sorunun çözümünde inisiyatif aldığını açıklayan Demokratik Toplum Kongresi devletin zirvesiyle görüşmeyi hedefliyor.

DTK yönetimi dün BDP"li milletvekillerinin de katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu"ndan randevu talep edilmesini karara bağladı. Dün öğle saatlerinde DTK adına Başbakan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu"ndan randevu talep edildi. Cumhurbaşkanı Gül"ün yarın BM Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık etmek üzere ABD"ye gidecek olması nedeniyle görüşmenin olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı. Köşk kaynakları, Cumhurbaşkanı Gül"ün görüşmeye sıcak baktığını, ancak yarın ABD"ye resmi ziyaretinin gerçekleşeceğini ifade etti. DTK heyetine Başbakan ve Kılıçdaroğlu tarafından randevu verilmesi durumunda heyette DTK eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk"un yanı sıra, baro, meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve iş çevrelerini temsilen birer temsilcinin bulunacağı öğrenildi. Kaynaklar, görüşmenin 17 Eylül Cuma günü gerçekleşmesinin yüksek olasılık olduğunu bildirdi.

Ahtisaari Diyarbakır"da

Barış çabalarının tüm hızıyla sürdürüldüğü Diyarbakır bugün Nobel Barış Ödül sahibi bir ismi de ağırlayacak. Açık Toplum Vakfı ve British Council işbirliği ile kurulan ve başkanlığını, 2008 Nobel Barış Ödülü sahibi Finlandiya"nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari"nin yaptığı “Bağımsız Türkiye Komisyonu” üyeleri bugün Diyarbakır"da “Kürt sorunun çözümü” konusunda görüşmelerde bulunacak. Komisyon, AB üyelik sürecinde olan ülkelerin karşılaştığı sorunları incelemek üzere bir grup Avrupalı siyasetçi ve diplomattan oluşuyor. Ahtisaari bugün saat 11.00"de Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görüşecek. Heyet daha sonra Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile görüşecek. “Akil Adamlar” olarak bilinen grupta Ahtisaari"nin yanı sıra Avusturya Dışişleri eski Müsteşarı Albert Rohan ve İspanya eski Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre de yer alacak. Görüşmenin ana gündem maddesinin, Kürt sorununun çözümü ve atılması gereken adımlar olacağı belirtildi. Görüşme talebinin de Bağımsız Türkiye Komisyonu"ndan geldiği öğrenildi. Akil Adamlar"ın Diyarbakır"daki izlenimlerinin ardından yarın da ABD"ye hareketinden önce Cumhurbaşkanı Gül , Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceği belirtildi.

Norveç Büyükelçisi de gitti

Diyarbakırlılar yarın da uluslararası bir konuğu ağırlayacak. Norveç"in Türkiye Büyükelçisi yarın Diyarbakır"da Belediye Başkanı Osman Baydemir"in yanı sıra sivil toplum örgütleri ve DTK eş başkanları ile görüşecek. Görüşme talebinin Büyükelçi Cecillie Landsverk"ten geldiği belirtilirken, gündemin Kürt sorunu ve bölgedeki genel durum olarak belirlendiği öğrenildi. Diyarbakır"da barış çabalarının ikinci adımı ise BDP İl başkanlığında sürdürülecek. BDP MYK bugün toplanacak. Toplantıda, PKK"nın eylemsizlik kararına ilişkin acil atılması gereken adımlar ile yeni anayasa ana gündem maddelerini oluşturacak. BDP MYK"da, BDP"nin de 20 Eylül"e kadar DTK ile birlikte sivil toplum örgütleri, gazete yöneticileri ve aydınlar ile görüşmeler yapma planı ele alınacak.

SORUNLU ALANLARIN "AKİL ADAMI"

1937 doğumlu Martti Oiva Kalevi Ahtisaari 1994-2000 yılları arasında Finlandiya Cumhurbaşkanlığı yapmasının ardından uluslararası krizlerin çözümlerinde gösterdiği olağanüstü arabuluculuk faaliyetleri sayesinde Nobel Barış Ödülü"ne layık görüldü. İşte Ahtisaari"nin Nobel ödülü almasını sağlayan çabaları:

* Kurucusu olduğu Uluslararası Kriz Yönetim İnisiyatifi adlı bağımsız kuruluşla dünyadaki krizlerin çözümünde rol oynadı.

* 2000-2001"de K. İrlanda barışının bağımsız denetçisi olarak IRA"nın silahlarını bırakıp bırakmadığına yönelik incelemenin başındaydı.

* 2005"te Özgür Aceh Hareketi ile Endonezya hükümeti arasındaki müzakerelerde arabuluculuk yaptı. Endonezya askerleri Aceh topraklarından çekildi, Aceh hareketi bağımsızlık talebinden vazgeçti ve silahlarını bıraktı.

* 2005"te BM Kosova özel temsilcisi atandı ve Kosova"nın Sırbistan"dan bağımsızlığını ilan etmesiyle sonuçlanan süreçte başrol oynadı.

* Ahtisaari ayrıca Irak, Orta Asya, Namibya gibi ülkelerde barış çabalarının destekçisi oldu.

* 2008 yılında bu çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü"ne layık görüldü ve 1.4 milyon dolarlık ödül aldı.

Demirtaş: Diyalog şart

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, VATAN"a yaptığı açıklamada BDP tabanının “boykot” çağrısına verdiği destek ile "evet" oylarının yüksekliğini çok iyi algılayıp buna göre adım atması gerektiğini söyledi. Sonuçların, halkın “diyaloga” karşı olmadığını ortaya çıkarttığını ifade eden Demirtaş hükümete “ateşkes süresinin” uzatılması için “Referandum sonuçları toplumun diyalog isteğini ortaya koymuştur. Askeri operasyonlar durmalıdır. Hükümet doğrudan diyalogu sürdürmelidir. Hükümetin siyasi muhatabı BDP, silahsızlanma konusundaki muhatabı ise PKK"dır” çağrısında da bulundu.

54 DTP"li belediye başkanına beraat

Terör örgütü PKK"nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla yargılanan DTP"li 54 belediye başkanı beraat etti. Beraat eden isimler arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de var. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde 4 Mart 2007"de Öcalan"ın zehirlendiği iddiası nedeniyle ortak açıklama yapan 54 belediye başkanı hakkında dava açılmıştı. Belediye başkanları hakkında, TCK"ya göre “terör örgütünün veya amacının propagandasını yapma” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Yargılanan belediye başkanları arasında halen görevde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile eski Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, eski Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, eski Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ile eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da bulunuyordu.

Vatan