Suriye'de özellikle PKK'nın yerleştiği ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Afrin, Kamışlı ve Dêrîk bölgesindeki Kürt siyasetçiler bir bir öldürülüyor.

İki hafta önce Kürtleri Demokratik Birlik Partisi (PYDKS) Halep Sorumlusu Dr. Şêrzad Hac Reşîd'in kaçırılıp öldürülmesinin ardından bu sefer de Demokrat Kürt Partisi Politbüro üyesi Nesredîn Berhik düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Suriye'de böylece PKK'nın siyasi uzantısı olan PYD'nin dışındaki Kürt siyasetçilerden 5 kişi silahlı saldırı sonucu öldürülmüş oldu.

Kürt muhaliflere yönelik son saldırı Dêrik bölgesinde yaşandı. Dêrîk ile Kamışlı bölgesinde Demokrat Kürt Partisi adına siyasi çalışmalar yürüten partinin politbüro üyesi Nesredîn Berhik, geçtiğimiz hafta düzenlenen silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmıştı. Saldırıyı düzenleyen silahlı 3 kişi kaçarak izini kaybettirdi. Kamışlı'daki bir hastanede tedavi altına alınan Berhik, daha sonra Halep'e sevk edildi. Burada bir hafta yoğun bakımda kalan Berhik, hayatını kaybetti. Partisinin yetkilileri olayın faillerinin, bölgede öldürülen diğer Kürt siyasetçiler gibi şüpheli olduğunu açıkladı. Berhik'in Kamışlı'da muhalif Kürtlerin katılacağı bir toplantı hazırlığı için çalıştığı ve bunun Baas taraftarı parti ve örgütleri rahatsız ettiği belirtiliyor. Suriye'deki Demokrat Kürt Partisi rejime karşıtlığının yanı sıra Barzani geleneğinden gelmesiyle biliniyor. Suriye'de muhalif Kürtlerden Geleceğin Partisi Lideri Meşal Temo ile Kamışlı'daki aşiret lideri Abdullah Bedro'nun üç oğlu da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Suriye yönetimi, sınır boyunda yakaladığı 2 Peşmergeyi serbest bırakmak için Beşar Esad ordusundan kaçarak Irak'a sığınan 4 askerin teslim edilmesi şartını koştu. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınırında Suriye ordusu tarafından geçtiğimiz günlerde 2 Peşmerge, iddialara göre PKK'nın desteğiyle yakalandı. Bölgesel yönetim, Suriye ordusundan vatandaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Bunun üzerine Esad yönetimi ordudan kaçarak Barzani'ye sığınan 4 askerin teslim edilmesini istedi. Barzani yönetimi ise Esad'in ordusundan kaçan askerlerin Irak hükümetine teslim olduğunu belirterek, bu konuda bilgi sahibi olmadığını açıkladı.