Amacı Kürt dili ve kültürünü tanıtmak olduğu söylenen Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği'nde (Kürdi-Der) gençlere nasıl uyuşturucu madde içirildiği, nasıl molotof kokteyli hazırladığı ve bunlarla polise nasıl saldırdıklarının görüntü kayıtları ele geçirildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından avukatlara dağıtılan deliller arasında bulunan görüntülerde, Konak ilçesi Agora semtinde kurulan çadırın karşısındaki dernekte, gençlere uyuşturucu madde kullandırıldığı açıkça görülüyor. Görüntülerin devamında ise bali çektirilen gençler, polise saldırmak için molotof kokteylleri hazırlıyor. Tanınmamak için yüzlerini kapatan gençler, daha sonra dernek binasından çıkarak polise saldırıyor. Görüntülerde ayrıca dernek binasında hazırlanan patlayıcı maddelerin gençlere dağıtılması da yer alıyor.

Söz konusu çadırda bulunan kişilerden bazıları, nisan ayında polise molotof kokteylleri, yerden söktükleri kaldırım taşları ve levyelerle saldırmıştı. Bölgede yapılan aramalarda, çadırın çevresindeki ağaçların altında 7 adet molotof kokteyli, bira kutusuyla hazırlanmış el yapımı bir bomba, çok sayıda bira şişesi, molotof kokteyli yapımında kullanılan bez parçaları, 5 litre benzin ve bir kamyonet dolusu yerinden sökülmüş ve kırılmış kaldırım taşı ele geçirilmişti. Kürdi-Der'de yapılan aramada ise çatı katında molotof kokteyli yapılmak üzere toplanmış boş bira şişeleri, bomba yapımında kullanılabilecek asit, tuzruhu ve alüminyum folyo bulunmuştu. Olaylarda 25 kişi gözaltına alınmış, 11'i mahkemelerce tutuklanmıştı.

Ortaya çıkan görüntülerde dernek binasının dışında toplanıp daha sonra içeriye giren gençler, molotof kokteyli hazırlayan bazı kişilerin, parmak izi kalmaması için eldiven takması, bira şişeleriyle molotof kokteyli yapılması görülüyor. Bu patlayıcıların kasaya koyulmasının ardından dernek binasında, terör örgütünü simgeleyen bez parçaları açılıyor. Polise saldıracak gençlere, cesaret vermesi için bali çektiriliyor. Eyleme hazırlanan kişiler, tanınmamak için yüzlerini bezlerle kapatıyor. Dernek binasının önündeki bir kişi, binada hazırlanan el yapımı patlayıcıları diğer gençlere dağıtıyor. Patlayıcı ve molotof kokteyllerini alan gençler, bunları polise fırlatarak saldırıya geçiyor.

Başsavcılığa ulaşan görüntüler üzerine harekete geçen ekipler, dernek binasında bali çektikten sonra molotof kokteyli hazırlayarak polislere saldırdığı iddia edilen 10 zanlıyı gözaltına aldı. Bunlardan S.P., Y.O., T.Y., B.G. ve U.A. tutuklandı. İfadesi alınarak adliyeye sevk edilen Kürdi-Der Başkanı serbest bırakılırken başsavcılık, derneğin kapatılması için ilgili kurumlara yazı yazdı. Derneğin kapatılma sürecinin, soruşturmalar sonucunda netlik kazanacağı belirtildi. CİHAN