Didim İlçe Tarım Müdürlüğü, Didim Halk Eğitim Merkezi ve Didim Ziraat Odası işbirliğiyle düzenlenen “Zeytin Bakım, Budama ve Zirai Mücadele” kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifikalarını aldı.
Didim Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen törene Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Cumhuriyet Başsavcısı Sacit Akdağ, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Böcü, İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, davetliler ile kursiyerlere katıldı.
Töreninin açılışında konuşan Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin, “İlçemizde ve köylerde zeytin üzerinde yoğun bir ilgi var. Bu ilgi zeytin sayısını da ilçemizde arttırdı ama ileride bu ürünleri satacağımız pazar sorunuyla karşı karşıya olacağız. Bu amaçla ilçemizde 3 tane kooperatif kurulması için çalışma başlattık. Didim merkezde tüm tarım ürünlerini içine alacak bir kırsal kalkınma kooperatifi kurma çalışmalarımız sürüyor. Bu kooperatifler aracılığıyla ürünlerimizin Pazar sorununa da çare bulacağız” dedi.
İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk de, Aydın ve çevresinde zeytincilik tarımının geliştiğini söyleyerek, “Bu anlamda Didim"de zeytin sayısı her geçen yıl artış gösterdi. Turizm kenti olan Didim"de Tarım alanlarının da bu şekilde değerlendirilmesi önemli. Atıl vaziyette kalan yerler toprak reformu sayesinde zeytinlerle dolduruldu. Bu kapsamda yapılan bu çalışmaların karşılıksız kalmamamsı için Didim"in zeytin"de marka olması gerekiyor. İklimi, havası ve doğası gereği bu ortamlar müsait. İnsanı da bu konuda girişimci, bizde bu anlamda üzerimize düşen ne görev varsa yapmaya hazırız. Maalesef halen üreticimiz atadan dededen kala yöntemlerle çalışmalarını sürdürüyor. Tarımda bilinçli, eğitimli olmak önemli” diye konuştu.
Didim"de yakın zamanda zeytin ağacı sayısının 1 milyonu geçeceğine işaret eden Kaymakam Katırcı ise, “İlçemiz merkez ile Akyeniköy ve Akbük"te zeytincilik konusunda çalışmalar yapılıyor. Bu anlamda Didim sadece zeytin değil organik tarımın yapılması açısından da önemli, Çok geniş araziler mevcut, gerek AB gerekse Bakanlık desteklemeleriyle burada önemli adımlar atılabilir. Ürettiğiniz malın yakın geçmişte bir Pazar sorunu olacak, Bu anlamda Dünya pazarında yer almak istiyorsak, birleşmeliyiz Bunu da kooperatifler aracığıyla yapabiliriz. Bu anlamda malımızın veyahut ürünümüzün de kaliteli olmasını istiyorsak eğitimlere önem vermeliyiz” şeklinde konuştu.
Törende yapılan konuşmaların ardından “Zeytin Bakım, Budama ve Zirai Mücadele” kursuna katılan ve başarıyla tamamlayan 56 kursiyere sertifikaları törenle verildi.