Avrupalı bankaların hisseleri 29 ayın en düşüğüne gelirken,  Almanya'da Frankfurt DAX Endeksi yüzde 3.9, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 2.2, Fransa'da ise Cac 40 yüzde 3.7 ile sert şekilde geriledi.
 
İMKB 100'deki kayıp da ikinci seansın ortalarında yüzde 2'yi aştı. Endeks şu anda 54 bin 300 seviyesinden işlem görüyor.
 
Avrupa hisse senetleri gösterge endeksi Stoxx Europe 600'deki kayıp yüzde 5'e yaklaştı. Bu gerilemeyle, Endeks'in yıl başından beri değer kaybı ise yüzde 33 oldu.
 
Kur tarafında ise doların, euro karşısında güçlü seyri devam ediyor. Euro/dolar paritesi yüzde 0.6'lık geri çekilmeyle 1.41'e gelirken, içeride dolar/TL 1.76, euro/TL ise 2.48 seviyesinde bulunuyor.
 
Londra merkezli finansal danışmanlık şirketi ETX Capital'den Manoj Ladwa, "Euro bölgesine yönelik borç sorunlarının devam etmesi, yapısal reformların eksikliği ve riskli mortgage tahvilleri satışı iddiaları sektörün üzerinde baskı yarattığı için kısa vadede bir toparlanma şansı az olarak görülüyor" dedi.
           
İngiliz Royal Bank of Scotland yüzde 10'luk kayıpla en çok düşenler arasında ilk sırayı alırken, Alman Deutsche Bank'taki gerileme ise yüzde 8'i buldu.
 
17 BANKAYA DAVA
 
ABD Federal Konut Finansman Ajansı (FHFA), 2008 global krizi öncesinde sattıkları mortgage (tutsat) kredilerinin kalitesini yanlış sunmak iddiasıyla 17 bankaya dava açmıştı.
 
Ajans, 17 büyük bankayı milyarlarca dolarlık mortgage kredisinde sahtekarlık yapmakla suçladı. Sahtekarlık yapmakla suçlananlar arasında Bank of Amerika, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, General Electric, Ally Financial and First Horizon da yer aldı.
 
Dava açılan, ABD’de faaliyet gösteren yabancı bankalar ise, Deutsche Bank, HSBC, Credit Suisse, Barclays, Nomura, The Royal Bank of Scotland ve Societe Generale şeklinde sıralandı.
 
hürriyet