Kurbanlık hayvan alırken vatandaşların hangi hususlara dikkat etmesini konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabildiğine işaret eden Muharrem Uçmaklıoğlu, “Hayvanların ilçe içinde nakli için menşe şahadetnamesi, ilçe ve iller arası ise veteriner sağlık raporu gerekmektedir. Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu, ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Bayram süresince kısa zamanda çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvanın kesilmekte olduğuna dikkat çeken Uçmaklıoğlu, bu dönemde hayvan sevkıyatlarında ve hayvan pazarları dışındaki satış yerleri sayısında artış olduğunu söyledi. Bu hareketli dönemde bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskinin yüksek olduğunu hatırlatan Uçmaklıoğlu, “Vatandaşlarımız dini vecibelerini yerine getirirken sağlıklı hayvan almalarını sağlamak, artan hayvan hareketleri sebebiyle hastalıkların yayılmasını engellemek, hastalıksız bölgelere bulaşmasını önlemek için birtakım tedbirler alınıyor. Bayram süresince polis, jandarma ve görevli veteriner hekimler tarafından yol kontrolleri yapılıyor. Kontrollerde belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakline izin verilmiyor. Aynı şekilde kurbanlık satış noktalarına denetleniyor” diye konuştu.
Uçmaklıoğlu, Kurban Bayramı süresince de kesim yerlerinde görevli veteriner hekimler tarafından hayvanların sağlık kontrollerinin yapılacağını sözlerine ekledi.