Kurban ibadeti ile ilgili çok sayıda Ayet ve Hadis bulunmaktadır. Yazımızın başına bunlardan birine yer vererek başlamak istedik.

"Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac – 34)

Kurban bayramında her yıl çok sayıda hayvan kurban edilmektedir. Bu hayvanların bir kısmı şartları uygun yerlerde ve şartlara uygun şekilde kesilirken bir kısmı da edeta işkenceye dönen şeklide kesilmektedir. Uygun olmayan yerlerde pislik içinde ve yeteneksiz kişiler tarafından hayvanlar eziyete uğratılmaktadır.

Kurban kesmek için din görevlilerinin tavsiyeleri şu şekilde olmaktadır:

"Kurbanımızı kendi imkanlarımızla kesecek isek, izah edilen niteliklere uygun olan kurbanlık seçelim. Onu incitmeden kesim yerine götürelim. Eziyet vermeden güzelce sol yanı üzerine yatıralım. Ayaklarını sağlam bir iple bağlayıp yönünü kıbleye çevirelim. Bekletmeden, duamızı okuyup ‘Bismillahi Allahüekber’ diyerek keskin bir bıçakla acı çektirmeden keselim." kurban kesiminin en iyi şekilde yapılabilmesi için her yıl çeşitli tavsiyeler her türlü basın yayın ortamında sürekli tekrarlanmaktadır.

Efeler Kaymakamlığı tarafından oluşturulan "Kurban Hizmetleri Komisyonu" ilçemizde Kurban Bayramı öncesi bir dizi karar aldı. Alınan karar gereği, Efeler Belediyesi Çeştepe Hayvan Pazarı 2.000 adet, Köprülü Mahallesi Cihanoğlu Cami 75 adet, Zeybek Mahallesi Toki Konutları 75 adet, Mimar Sinan Mahallesi Emir Sultan Cami 75 adet, Ilıcabaşı Ayter alanında 75 adet olmak üzere toplam günlük kesim kapasitesi 2.300 olarak belirlenmiştir. Bu alanlar dışındaki uygun olmayan alanlarda kurban kesimi yapılmayacaktır. Ayrıca Çeştepe Hayvan Pazarı dışında kurbanlık hayvan satışı yapılmayacaktır. Bu kararlar doğru fakat yeterli değildir. Kesimlerin daha sağlıklı ortamlarda gerçekleşmesi bizim sağlığımız için önemli ve gereklidir.

Burada en önemli görev yerel yönetimlere, özellikle ilçe belediyelerine düşmektedir. Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerden sadece Efeler Belediyesi Çeştepe Hayvan Pazarı hijyenik şartlara uygundur. Diğer alanlar kurban kesmek için yeterince güvenli ve sağlıklı değildir. İnsan sağlığını korumak ve bulaş riskini ortadan kaldırmak için daha ciddi çalışmalar yapılmalıdır.

Kurban bayramı önü kesim için belirlenen yerlerde kepçe ile çukur açıp, yanına bir demir borudan askılık bırakıp üretilen kurban kesim yerleri sağlıklı olmamaktadır. Bu basit ve görüntüsü çirkin uygulamaya son verilip, şehrin belli noktalarında prefabrik kesim yerleri kurulmalı, her birinde öncelikle Veteriner Hekim bulunmalı, ayrıca kesici, temizleyici bulundurup bayramlarda daha nitelikli hizmet verilmelidir. Özellikle Veteriner Hekim olmayan yerlerde kesim yaptırılmamalıdır.

Ayrıca kesim yeri olarak belirlenen alanlarda yeterli sayıca aracın park edebileceği otoparkın bulunması, kurban kesimine gelen kişilerin su ve tuvalet ihtiyacının karşılanması amacıyla gerekli çalışmaların yapılması. Zabıta yolu ile vatandaşların daha seri davranmalarını sağlamak amacıyla kesim sırası uygulamasına geçilmesi alınabilecek diğer önlemlerdir.

Kurbanlıkların dini kurallara göre kesilmesi, hayvana eziyet edilmemesi ve çevreye zarar verilmemesi, sahte kasaplara karşı da tedbir alınması gerekir. Özellikle sıcak yaz günlerinde hayvansal atıklar hem çevreye hem de insan sağlığına önemli zararlar verebilecektir. Sokaklarda, tarlalarda hayvanların iç organlarını gelişi güzel yerlere atarak çevreye zarar verilmektedir. Kurban ibadeti yaparken çevreye ve diğer insanların sağlığına zarar vermek yapacağımız hayrın yok olmasına da neden olacaktır.

Bir başka konu ise kesim yerlerine koca koca fotoğraflı bayram kutlama afişi asmak görüntü kirliliğinden başka bir şey değildir. İnsanlar bu afişlerini yerine oluşturulacak daha sağlıklı ortamlarda kurbanlarını kesmek istiyorlar. Bizce öncelikle bu sorun çözülmelidir. Artık başta Efeler Kaymakamlığı ve Efeler Belediyesi olmak üzere daha sağlıklı kurban kesim yerleri için çalışmalar acilen başlatılmalıdır. Artık konu ile ilgili, Fen İşleri, Veteriner İşleri, Emlak İşleri, Milli Emlak Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başta olmak üzere herkes elinden geleni yapmalı, kurban kesim yerlerinde hijyen sağlanmalıdır. Sosyal devlet ve sosyal belediye olarak olarak fark yaratmanın yollarından birisi de bu tür çalışmadır.

Bayramımız kutlu olsun.

"Eğer dürüst yaşamışsak, nasıl öleceğimizi düşünmemize hiç gerek kalmaz." (Robert Burns)