AYDINPOST HABER SERVİSİ - Kurban Bayramına bir hafta kala Efeler Hayvan Pazarı sakinliğini koruyor. Aydın içinden ve il dışından gelen küçük ve büyükbaş hayvan sahipleri kurbanlıklarını görücüye çıkardı ama alıcılar el yakan fiyatlardan, satıcılar ise müşteri yokluğundan şikayetçi.

Bayrama bir hafta kalmasına rağmen henüz pazar yerinin yarısı bile dolmadı. Bugüne kadar doğru düzgün bir satış yapamadıklarını belirten hayvan sahipleri umutlarını arife gününe bıraktıklar.

Burdur Yeşilovadan Aydın’a hayvan satmaya gelen İsmail Yıldız, pazardaki yer fiyatlarından muzdarip olduklarını belirtti. Henüz hiç satış yapamadığını ifade eden Yıldız, “Pazarda bize ayrılan yerlere para ödüyoruz ama karşılığında ne tel örgü ne çadır hizmeti alabiliyoruz” dedi.

Pazara Aydın’dan kurbanlık getiren Murat Erek, “Kurban son günlerini yaşıyor ama ne alan var ne de satan. Piyasada hayvan yok, yem fiyatları zaten almış başını gitmiş. Hayvanlarımı 12 bin TL’ye satıyorum ama alan yok. Yemin torbası 43 iken şu an 55 - 60 lira olmuş, saman 350 iken şimdi 500 lirayı bulmuş. Hayvanlar bu yüzden pahalı oluyor. Bu gidişle üç yıla kadar sağılacak inek bulamayacağız ” dedi.

Erek, Kurban alacak olan vatandaşlara tavsiyede bulundu. Kurbanlık hayvanda öncelikle yaşa dikkat edilmeli diye Erek, “ Büyükbaş hayvan iki yaşını doldurmuş olmalı. Hayvanın iki kapak dişi atmış olacak. Hayvanın iyi beslenip beslenmediği parlak olmasıyla anlaşılır. Bu yüzden alırken rengine parlaklığına önem vermeliler. Aydın halkı hayvan alırken pek dikkatli değil, kurbanlığın ne dişine ne tipine bakıyor. Sırf et olsun diye hayvan alınmaz, Allah için kesiyoruz dikkat etmeliyiz” diye konuştu.

Muş’un Varto ilçesinden pazara yüz küçükbaş hayvan getiren Bayram Çetin, “Taban fiyatları yüksek olduğu için hayvan satışları az oluyor. Küçükbaş hayvan fiyatları bir milyar ile 1 milyar 300 TL arası değişiyor. Hayvan alırken bir sakatlığı, körlüğü, boynuz kırıklığı olmayacak. Sağlıklı hayvan kendini hemen belli ediyor zaten” dedi.

Hayvan almak için pazara gelen Salih Tosun, “Fiyatlar çok yüksek. Geçen seneki hayvan fiyatları ile bu sene arasında çok büyük bir fark var. Hayvancılığın çok büyük sorunları var. Onlarda bu bayramda kazanmak istiyor. Hayvan yok piyasada, buranın eski hallerini hatırlıyorum da dolup taşması lazımdı” diye ifade etti.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA