Times'ın haberine göre Afganistan'daki Kuran okuma yarışması büyük ilgi görüyor. Afganistan"ın başkenti Kabil"de güneşin batmasına az bir süre kala kalabalık Marco Polo düğün salonunu doldurmuş, popüler televizyon şovunun finali için nefeslerini tutmuş bekliyor. Yarışma için başvuran 250 kişiden sadece üçü, son iki ayda yapılan elemelerle finale kaldı. İki erkek ve bir kadından oluşan üç finalist en yüksek oyu toplamak için son kez maharetlerini gösterecek. Ne şarkı söyleyecekler ne oyunculuk becerilerini gösterecekler. Tek yapmaları gereken Kuran"dan sureler okumak. KuranStar adlı bu yarışmanın fikir babası ise tasvip etmedikleri Afgan Star müzik yarışmasına "misilleme yapmak" isteyen din adamları.

31 yaşındaki finalist Ahmet Hasib Kazemi normalde pazarda ayakkabı satıyor. Ahmet final gecesi giyeceği kıyafetleri satın alabilmek için para biriktirmek amacıyla boğazından kesmiş ve günlerce yemek yememiş. Son gününü ev ahalisinin onu ekranda izleyebilmesi amacıyla jeneratörü tamir ederek geçiren Ahmet “Kazanacağımı umuyorum” diyor. Ahmet"in rakiplerinden birisi Ahmet Bahir. 19 yaşında bir öğrenci olan Ahmet her gün saatlerce pratik yaptığını söylüyor. “Televizyonun gücü inanılmaz, insanlar artık beni sokakta yürürken tanıyor” diyen Ahmet"in hayali Mekke"de okumak: “Param yok ve bu yarışmanın yardımı olacağını düşünüyorum.”
Tek kadın finalist ise 16 yaşındaki Uzra Muhammed. Uzra utangaç bir şekilde “Annemle çalıştım ve hazırım” diyor.

ALKIŞ-TEZAHÜRAT YOK

Finalistler sahneye çıkarken kimse alkışlamıyor ya da tezahürat yapmıyor. Onun yerine Suudi bir din adamı bir ayet okuyor. Yarışmada finalistlerin uzun ayetleri ezbere okuması gerekiyor. İzlemesi pek heyecanlı gözükmese de programın reytingi yüzde 80.