Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 87'sinin sürücülerin kural ihlalinden kaynaklandığı bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre, Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 89'u, yolcu taşımacılığının ise yüzde 92'si karayolu ile yapılıyor.

Trafik kazalarının önlenmesinde dört temel unsurun bulunduğunu belirten emniyet yetkilileri, bu unsurları eğitim, mühendislik, denetim ve acil yardım olarak açıkladı. Trafik kazalarının yüzde 87'sinin sürücülerin kural ihlalinden kaynaklandığını kaydeden uzmanlar, yaya ve yolcuların sebep olduğu kazaların da eklenmesiyle insan unsurundan kaynaklanan kaza oranının yüzde 99'a çıktığına dikkati çekti.

-BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI-

Kazaların ve kazalardaki insan unsurunun etkisini azaltmak için Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanlığı (TŞOF), protokol çerçevesinde 2011 yılı içerisinde ''Ticari Taşıt Sürücülerinin Bilgilendirilmesi'' toplantıları yapmayı kararlaştırdı.

Trafik Hizmetleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, bilgilendirme toplantıları ilk etapta ticari araç sürücülerinin en çok kazaya karıştığı Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Muğla, Samsun ve Şanlıurfa'da yapılacak.

İlki 25 Şubat'ta Samsun'da düzenlenecek bilgilendirme toplantılarında, genelde ölümle sonuçlanan trafik kazalarının nedenleri, ihlal edilen trafik kurallarının sonuçları ve önlenebilirlikleri tartışılacak.

Bu toplantılarda ayrıca, trafik psikolojisi, iletişim, halkla ilişkiler konularında bilgilendirme yapılacak ve toplantılara katılan ticari araç sürücülerinin, trafik kazalarının oluşu ve önlenmesi konusunda görüşleri alınacak.

A.A.