11 ÜYEYLE TOPLANACAK YAŞ’TA HUKUKEN HİÇBİR PROBLEM BULUNMUYOR
 
Bugün toplanacak Yüksek Askeri Şura, kanun ve teamüllere uygun olarak gerçekleşecek. Emekli olan komutanların yerine yeni isimler atanacak.
 
Yüksek Askeri Şura (YAŞ), bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.
 
Şura, Orgeneral Bilgin Balanlı’nın tutuklu olması ve Cuma günü yaşanan emeklilik süreci nedeniyle nedeniyle 5 eksik üyeyle toplanacak. YAŞ’ta Org. Necdet Özel Genelkurmay Başkanvekili olarak atamalarda teklif yetkisini elinde bulunduracak.
 
16 yerine 11 üyeyle toplanacak
 
TSK’da alt rütbelerde Temmuz ayı başında başlayan terfi ve atama süreci, bugün toplanacak ve 4 gün sürecek olan YAŞ’ta general ve amirallerin terfi ve atamalarının da yapılmasıyla sona erecek. Balyoz tutuklusu generaller nedeniyle kritik görülen ve öncesinde emeklilik restlerine sahne olan yılın ilk olağan YAŞ’ı Genelkurmay Karargahı’nda Başbakan Erdoğan başkanlığında Pazartesi günü başlayacak. Olağan durumda Başbakan dahil toplam 16 üyesi bulunan YAŞ, Balanlı’nın tutuklu olması ve Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemeleri nedeniyle 11 üyeyle toplanacak. YAŞ Kanunu’nda eksik üyeyle toplanma konusunda bir engel bulunmuyor. Sadece katılamayacak üyelerin öncesinde Genelkurmay 2. Başkanı’na mazeretlerini bildirmesi gerektiği hükmü yer alıyor. Bu madde ise emekliliğini isteyen komutanları içermiyor. Sadece mazereti nedeniyle toplantıya katılamayan üye olan Balanlı’nın şuranın gündem maddelerine yönelik önerilerini yazılı olarak sunma hakkı mevcut.
 
Teklif yetkisi vekil olan Özel’in elinde
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da ilk kez katılacağı YAŞ’ta, Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerini Necdet Özel üstlenecek. Özel, Başbakan olmadığı durumda YAŞ’a başkanlık edecek ve orgeneral, oramiral atamalarında teklif sahibi olarak yetki kullanacak. Kararlar Cumhurbaşkanı onayının ardından 4 Ağustos’ta açıklanacak. Terfi ve atama kararları 5 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 30 Ağustos 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. YAŞ’ta, Genelkurmay Başkanlığı’nca hazırlanan askeri stratejik konsept, Silahlı Kuvvetlerin ana program ve hedefleri masaya yatırılacak. TSK ile ilgili önemli görülen kanun, tüzük ve yönetmelik taslakları hakkında görüş bildirilecek. YAŞ’ta terfi ve atamalar dışında gündeme gelecek en önemli konu ise terörle mücadele ve bu kapsamda hükümetin üzerinde çalıştığı strateji değişikliği. Terörle mücadelede polisin kullanılması konusunun da toplantıda değerlendirilmesi bekleniyor.
 
Seçenekler emeklilik ya da açığa alma
 
Şuranın en kritik görülen gündem maddesi ise terfi ve atamalar. Şura üyelerinin önüne gelecek terfi ve atama listesinde Balyoz tutuklusu Org. Balanlı ve internet andıcından hakkında yakalama kararı çıkarılan Ege Ordu Komutanı Org. Hüseyin Nusret Taşdeler başta olmak üzere Balyoz tutuklusu diğer 15 general ve amiral ile halen Balyoz’dan tutuklu olmakla beraber geçen yıl görevlerinden açığa alınan 3 general ve amiralin ismi yer alacak. İnternet andıcı soruşturmasında haklarında yakalama kararı bulunan Korg. İsmail Hakkı Pekin ile Tuğamiral Alaettin Sevim de terfi listesinde yer alan komutanlar arasında. Böylelikle YAŞ listesinde açığa alınan, tutuklu olan ve hakkında yakalama bulunan toplam general sayısı orgeneral rütbesindekiler hariç 19’a ulaşmış durumda. Subay Sicil Yönetmeliği gereği açığa alınmış, tutuklu yahut hakkında yakalama kararı bulunan bu generaller, haklarında hiçbir işlem yokmuş gibi listede yerini alıyor. Bu komutanların ise yerlerine yeni atamalar yapılarak emekliye sevkedilmeleri yahut açığa alınmaları gündemde. Açığa alınmalarına karar verilmesi halinde ise bu adımın YAŞ sonrası atılması bekleniyor.
 
Rütbe bekleyen Balyozcular da listede
 
Bir üst rütbeye terfi bekleyen Balyoz tutuklusu general ve amiraller ise şöyle sıralanıyor:
 
Karacılardan Korgeneraller Nejat Bek, Mustafa Korkut Özarslan, Tümgeneraller Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Kasım Erdem, Denizcilerden Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Hava Korgeneraller Ziya Güler ve Korcan Pulatsü, Jandarma Tuğgeneral Ali Aydın ikinci Balyoz iddianamesi kapsamında tutuklu. Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş hakkında ise yakalama kararı bulunuyor. Geçen yılki YAŞ toplantısında temdit gören, ancak daha sonra açığa alınan üç general de bu yıl listede. Bu generaller, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu. Atama listesinde generalliğe terfi bekleyen tutuklu albay sayısı ise 58.
 
Berk’in emekliliğe sevki masada
 
Erzincan’daki Ergenekon davasının sanığı Org. Saldıray Berk’in de bu yıl emekliliğe sevkedilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Böylelikle 5 orgeneral kadrosu boşalacak. Komuta kademesinde atama bekleyen görevler ise; Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı, komutanın bu en tepe yönetiminin belirlenmesinin ardından EDOK Komutanlığı, ordu komutanlıkları gibi diğer mevkilerde de yeni isimler görev üstlenecek. 
 
Sorumluluk sahibi paşaya ‘Özel’ tebrik
 
Kuvvet komutanları Genelkurmay Başkanı Koşaner’le birlikte YAŞ’a girmeden emekliye ayrılırken, görevinin başında kalmayı tercih eden Orgeneral Necdet Özel için “Sorumlu davrandı” yorumları yapıldı. Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve diğer kuvvet komutanlarıyla birlikte emeklilik talebinde bulunmaması olumlu karşılandı. STAR’a konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, “Erken emeklilik paşalara yakışmadı, sorumluluk sahibi insanlar görevinin başındadır” derken, Eski Bakan Hasan celal Güzel de Orgeneral Özel’i tavrından dolayı kutlayanlar arasında yer aldı.
 
Siyasete bulaşmadı dirayetini gösterdi
 
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz: Hangi gerekçe ile ne söylenirse söylensin, devletteki görevler devamlıdır. Necdet Paşa ‘ben hükümetten yana bir tavır koyayım’ diye değil, sorumlulukla hareket etmiştir. Normal görevini yapmaktadır. Emekli komutanların yerine de atama yapılacaktır. Süreç normal işliyor ama ben böyle bir emekliliği ne doğru bulurum, ne yakıştırırım. Sorumluluk sahibi insanlar görevinin başındadır. Necdet Paşa da bu çerçevede işinin başında durarak, emeklilik talebinde bulunmadı. Zaten Genelkurmay Başkanı olacaktı. Bu süreç hızlanmış oldu.
 
Eski Bakan Hasan Celal Güzel: Necdet Özel Paşa’nın olaya yaklaşımı gerçekten son derece takdir ettiğimiz bir husustur. Necdet Paşa devlet adamlığını, siyasete bulaşmamış askerliğini, dirayetini göstermiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni başsız bırakmamıştır. Ben kendisini tebrik ediyorum. Burada soğukkanlılıkla milletin ve devletin kendisinden beklediğini yapan dirayetli bir askerden bahsediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bırakıp gitmeye değil, sorumlu bir komutaya ihtiyacı var.
 
Soyadı gibi birisi olduğu anlaşıldı
 
Emekli Kurmay Albay Mesut Ülker: Necdet Özel Paşa tam sorumlu davrandı. Soyadı gibi özel bir komutan olduğunu gösterdi. Süreçte bir kırılma olması böylece önlenmiş oldu. O da diğer komuta kademesindekilerle aynı anda görevi bıraksaydı bir kırılma yaşanırdı.  Ama bu olmadı.
 
Necdet Özel’in Genelkurmay’a atanmasıyla profesyonelliğe geçiş süratlenir. Gelinen noktada hemen Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı. Zamanı gelmiş bir hamledir. Artık asker normalde olması gereken yere dönüyor, rutin memur moduna düşüyor. Normalleşme sürecinde Jandarma Genel Komutanı diğer komutanlar gibi davranmayarak, inisiyatif aldı.
 
Necdet Özel alan ihlali yapmayan, sadece işini yapan bir komutan görüntüsü çiziyor.
 
Emekli Tümgeneral-AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal: Devlette devamlılık esas ve kurumlar çalışmaya devam ediyor. Yeni görevlendirme hayırlı olsun. Emekli olanlarla ilgili yorum yapmak istemiyorum. Kendi takdirleri.
 
Koşaner’in resmi siteden kaldırıldı
 
Emekliliğini isteyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in fotoğrafı, Genelkurmay’ın resmi internet sitesinin ana sayfasından kaldırıldı. Daha önce anasayfada yer alan fotoğraf bölümünde şu an bir şey bulunmuyor. Sitedeki ‘Genelkurmay Başkanları’ bölümünde başkanların göreve başlama ve bitiş tarihleri yer alıyor. Koşaner’in göreve başlama tarihi 27 Ağustos 2010 gözükürken; bitiş tarihi yer almıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın internet sitesine, üçlü kararname ile atanan Orgeneral Necdet Özel’in fotoğrafı konuldu. Emekliliklerini isteyen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın fotoğrafları ise halen mevcut. Orgeneral Necdet Özel’den boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’nda da herhangi bir fotoğraf bulunmuyor.
 
stargazete