Yüzünde ağzı burnu yok. Kendisini böyle resmettiğinde henüz masumdu. Sonra canavara dönüştü.

İşte dünyanın en garip otoportrelerinden biri. Kendisini, yüzünde ağzı burnu olmadan resmeden kişi, o günlerde henüz masum sayılabilecek yaştaydı. Daha sonra ise tüm dünya onu bir canavar olarak kabul etti. Şimdi nefretle anılıyor.

Adolf Hitler'in 1910'da henüz 21 yaşındayken suluboya çalışmasında otoportresini böyle çizmişti. 2. Dünya Savaşı'nın sonlarında, Essen kentindeki Amerikan askerleri tarafından bir depoda bulunan resim, şimdi İngiltere'de sergileniyor.

24 Nisan'da açık artırmayla satışa çıkacak olan Hitler'in 13 çalışmasından biri olan "Otoportre" büyük ilgi topluyor. Bu çalışmasını inceleyen psikologlar, 21 yaşındayken bile, kendisini yüzünde ağzı ve burnu olmayan, kafasının üzerinde bir çarpı işareti ve isminin başharfleri olan A.H ile işeretleyen birinin "garip ve çok hastalıklı bir ruh hali yansıttığını" söylediler.

1907-1908 yıllarında ressam olmak için yanıp tutuşan ve bu nedenle Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'ne iki kez başvuran Hitler iki kez de geri çevrilmişti. Akademi tarafından değerlendirilen başvuru çalışmaları "Sanattan uzak, resim yeteneğı yetersiz" olarak nitelenmiş ve Hitler Akademi'ye kabul edilmemişti.

HÜRRİYET