Savunma Bakan Yardımcısı Jack de Vries tarafından vazifeleri onaylanan iki imam, eğer parlamento tarafından onay çıkmış olsaydı bu hafta içerisinde yeni vazifelerine başlayacaklardı.

Mecliste özellikle muhalefet partileri tarafından eleştirilen ve engellenen bu atama kararına, Fas asıllı manevi rehber adayı Ali Eddaoudi'nin daha evvel farklı konular hakkında yazdığı makalelerinin sebep olduğu belirtiliyor. Ali Eddaoudi, farklı gazete ve sitelerde yazdığı makalelerinde hem Hollanda'nın, Afganistan'da asker bulundurmasını hem de Başbakan Jan Peter Balkenende'yi eleştirmişti. Yazdıklarından dolayı eleştirilen Eddoudi'nin, şimdi de Savunma Bakanlığı tarafından manevi rehber olarak atanmasının kabul edilemeyecğini belirten farklı muhalafet partileri, bakan yardımcısından alınan kararın iptalini istedi.

Hollanda Savunma Bakanlığı aylardır sürdürdüğü kampanyalarla asker açığını kapatmak için özellikle yabancı kökenli gençleri askerlik yapmaya özendiriyordu. Bunun için hem asker hem de bu askerlere manevi destek verecek rehber adayları arayan bakanlık, sonunda CMO çatısı altında birleşen İslami kuruluşlardan bu konuda yardım istemiş ve bu iki aday da CMO tarafından teklif edilmişti. CMO'nun devletin güvendiği ve tanıdığı bir kurum olması sebebiyle ve onların teklifi doğrultusunda Savunma Bakanlığı'nın bu adayları onadığı belirtiliyor.

Bu kararı savunmak için meclis toplantısına davet edilen Savunma Bakan Yardımcısı de Vries, gerekli olan araştırmalar yapıldıktan sonra adayların atanmasına engel herhangi bir sorun ile karşılaşmadıklarını söyledi.

Atamalara İşçi Partisi ve Sosyalist Parti dışında hemen hemen bütün partiler karşı çıktı. Partiler, orduda Yahudi, Hıristiyan ve Humanist rehberler olduğu gibi Müslüman rehberlerin de bulunabileceğini, buna karşı olmadıklarını, ama sözü edilen Fas asıllı rehberin çok radikal söylemlerinin olduğunu ve böylesi birinin güvenirliiğini koruyamayacağını savundu.

Savunma Bakan Yardımcısı de Vries ise, makalelerden ilk etapta haberdar olmadığını, sonradan öğrendiğinde Faslı imam ile tekrar görüştüklerini ve rehber adayının, söylemlerinden dolayı üzüntü duyduğunu ve aynı düşünceleri şimdi paylaşmadığını söylediğini belirtti. Ayrıca geçmişteki söylem ve yazdığı makalelerinden dolayı birisinin daha sonra pişmanlık duymuş ise, yeni bir iş veya yeni bir hayat başlatmasına engel olunmaması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Benzer ve çok tartışılan açıklamaları Protestan rehberlerin de yaptıklarını, ama sonunda bakanlığın uyulması gereken kurallarıyla çatışmadığı müddetçe insanların kendi düşüncelerini belirtmelerinde sakınca görülmediğini söyledi.

Bu ifadeleri yeterli ve inandırıcı bulmayan partiler safına koalisyon ortağı CDA da geçince, Savunma Bakan Yardımcısı Jack de Vries, kararı tekrardan değerlendirmeye alacağını belirtti. PVV partisi tarafından diğer Türk imamın da Milli Görüşlü olduğu ve dolayısıyla onun da işine son verilmesi gerektiği söylendiğinde bakan yardımcısı bu teklifi reddetti ve Milli Görüş'ün Hollanda devleti için tehlikeli görülmediğini belirtti. CMO ile tekrar Faslı adayın durumunu görüşeceklerini belirten Jack de Vries, kararını verdikten sonra meclisi yeniden bilgilendireceğini belirtti.

İşçi Partisi Sözcüsü Dijsselbloem ise, böylesi bir meclis tartışmasını garipsediğini ve insanların geçmişte yazdıkları veya söylediklerinden dolayı geleceğe dönük faal bir çalışma hayatının engellenmesine karşı olduğunu ve doğru bulmadığını belirtti.

Sabah