Seçimlerde şeffaf olunması için önceki güne kadar şans olduğunu söyleyen Abdullah isteklerinin reddedildiğini artık bu şansın kalmadığını belirtti. KABİL (A.A-İHA)
Afganistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hamid Karzai'nin rakibi olan Abdullah Abdullah seçimlerden çekildiğini açıkladı. Seçimlere hile karışacağını ifade ederek 7 Kasım'da yapılacak olan seçimlerden çekildiğini açıklayan Abdullah, birkaç gün öncesine kadar bir şans olduğunu ancak artık bu şansın ortadan kalktığını söyledi. Ülkedeki seçim koşullarında şeffaf bir seçimin yapılamayacağına ve seçimlere yeniden hile karışacağına inandığını ifade eden Eski Dışişleri Bakanı Abdullah seçimlerin şeffaf olması için önerdiği isteklerin reddedildiğini vurguladı.

KARZAİ: ÇEKİLDİĞİNE ÜZÜLDÜM

Abdullah, halkın da mevcut seçim komisyonu üyeleriyle seçimi kabul etmemesi gerektiğini söyledi, ancak yandaşlarından seçimin ikinci turunu boykot etmelerini istemediğini kaydetti. Abdullah, ikinci turdan önce seçim komisyonu başkanı Azizullah Lodin'in "güvenilirliği"nin olmadığını gerekçe göstererek görevden alınmasını istemişti. Bu gelişmenin ardından Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai yaptığı yazılı açıklamada Abdullah'ın ikinci tura katılmayacağını açıklamasından üzüntü duyduğunu kaydetti.


TALİBAN'DAN ŞİDDET UYARISI

Öte yandan Taliban, devlet başkanı seçiminin ikinci turunun yapılması halinde şiddete başvuracağı tehdidinde bulundu. Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, telefonla yaptığı açıklamada, mevcut hükümeti ve siyasetini reddettiklerini belirterek, Abdullah'ın ikinci tura katılmayacağını açıklamasının kendilerine hiçbir şey ifade etmediğini de belirtti. Afganistan'da 20 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminden sonra yapılan açıklamada, Karzai'nin yüzde 50'den fazla oy alarak ilk turda seçimi kazandığı bildirilmiş, rakiplerin itirazı üzerine yapılan soruşturmalarda seçimin sonuçlarını etkileyecek hilelerin yapıldığı belirlenmiş ve ikinci turun yapılması kararlaştırılmıştı./yeni şafak