Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmasıyla ilgili girişimler üzerine Türkiye'ye hem ziyaretini iptal ederek, hem de açıklamalarıyla tepkisini açıkça ortaya koyan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya'ya gitti. Moskova'da Rus Devlet Başkanı tarafından çok sıcak karşılanan Aliyev, ilginç bir açıklama yaptı. Aliyev, Rusya'nın Azerbaycan'ın "stratejik ortağı" olduğunu söyledi.

Rusya'yı ziyaret eden Aliyev, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, "İki devlet arasındaki ilişkilerin olumlu şekilde gelişmesinin başlıca nedeni, iki ülke liderleri arasındaki iyi ilişkilerdir" dedi.

"DOST, KOMŞU VE STRATEJİK ORTAK"

Aliyev, Rusya'nın Azerbaycan'ın "dostu, komşusu ve stratejik ortağı" olduğunu belirterek, "Biz bu ilkelere dayanarak ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Küresel krizden dolayı ikili ticaret hacmi biraz geriledi, ancak bu yıl sonunda ticaret hacminin 3 milyar doları geçeceğini umuyoruz" diye konuştu.

Medvedev de yaptığı konuşmada, Bakü ile ilişkileri sürekli üst seviyede tutmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Devamlı, düzenli şekilde görüşüyoruz ve iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele alıyoruz" ifadesini kullandı.

AZERİ DOĞAL GAZININ SATIŞINI KONUŞUYORLAR

Rusya ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl bir önceki yıla nazaran yüzde 40 oranında arttığına işaret eden Medvedev, "Bu yıl zor olacak. Temel amacımız ulaştığımız noktayı muhafaza etmek. Biz sadece enerji kaynakları alışverişinde değil, ticaret hacminde de önemli başarılara ulaştık" dedi.

Rus İnterfaks ajansı, görüşme sırasında enerji konuları, özellikle de Azeri doğal gazı satışının ele alınacağını duyurdu. Aliyev ve Medvedev, yaptıkları kısa açıklamadan sonra, önce baş başa, ardından da heyetler arası görüşmelere geçecekler.


"RUSYA AZERBAYCAN'A SİLAH, ERMENİSTAN'A DA PARA VERMEYE HAZIR"


Rus Kommersant gazetesi, Azerbaycan'ın, Yukarı Karabağ sorunun çözümünde "Rusya'nın arabuluculuğundan yararlanmak istemesi" halinde, Bakü'nün Rus silahına, Erivan'ın Rusya'dan sağlanacak krediye sahip olacağını yazdı.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ın, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in bugün Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yapacağı görüşmeyle ilgili yayımladığı, "Karabağ Görüşmelerine Destek Geldi" başlıklı haberde, "Rusya'nın Azerbaycan'a silah, Ermenistan'a ise para vermeye hazır olduğu" kaydedildi.

RUSYA, AZERBAYCAN'LA ERMENİSTAN ARASINDA ARABULUCU

Haberde, Aliyev ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın haziran ayında St. Petersburg'da Rusya'nın arabuluculuğuyla bir araya gelebileceği belirtilerek, "Sarkisyan-Aliyev buluşması bugün Moskova'da yapılacak Aliyev-Medvedev görüşmesinde de ele alınacak. Kommersant'a ulaşan bilgilere göre Bakü ve Erivan Moskova'nın arabuluculuğundan yararlanacak olursa, Azerbaycan'a silah desteği, Ermenistan'a ise kredi desteği verilmesi planlanıyor" denildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (OGAÖ) dün Erivan'daki toplantısı sırasında Sarkisyan ile görüştüğü belirtilerek, Sarkisyan'ın da, "Aliyev ile St. Petersburg'da görüşmeye ilkesel olarak hazır olduğunu ancak bu konudaki nihai kararını 23 nisanda Moskova'daki görüşmesinin ardından vereceğini söylediği" kaydedildi.

RUS SİLAH İHRAÇ ŞİRKETİ: "AZERBAYCAN, ÖNCELİKLİ ÜLKELER ARASINDA"

Gazete, Rusya'nın girişimleri sonucu yapılacak barış görüşmelerinin başarıyla sonuçlanması halinde Rusya'nın her iki ülke için "değerli anlaşmalar" hazırladığını belirterek, Rusya'nın Ermenistan'a vereceği 500 milyon dolar kredinin yanı sıra, "EVRAZES (Avrasya Ekonomik Örgütü)" çerçevesinde krizle mücadele için oluşturulan 10 milyar dolarlık fondan da, bu ülkeye kaynak aktarabileceğini kaydetti.

Azerbaycan'ın da Rusya'dan füze ve tank gibi silahlar alabileceğinin belirtildiği haberde, "Şimdiye kadar Ermenistan faktörünü göz önünde bulunduran Rusya, Azerbaycan'ın bu başvurularını cevapsız bırakıyordu. Bugünkü Aliyev-Medvedev görüşmesinde ise Azerbaycan'a silah satılmasıyla ilgili olumlu karar alınması bekleniyor" denildi.

Rusya'nın devlete ait olan silah şirketi Rosoboroneksport'tan yapılan açıklamada da, "askeri işbirliğinde Azerbaycan'ın öncelikli ülkeler arasında bulunduğu" teyit edildi.

Hürriyet