Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve eşi Pia Castro, ABD'ye girişlerinde Washington-Dulles havaalanında 1 saat boyunca ayrıntılı kontrol için tutuldu.
Tagesspiegel gazetesi, Özdemir'in ve eşinin, ayrıntılı kontrol için bazı ziyaretçilerin tutulduğu bir odaya götürüldüğünü ve burada yaklaşık 1 saat süreyle tutulduktan sonra bırakıldığını yazdı.

Bu olayın, Almanya Büyükelçiliği'nin Özdemir'in Washington'a geleceğini bildirmesi ve VIP muamelesi görmeleri amacıyla Özdemir ile eşini karşılaması için bir büyükelçilik görevlisini havaalanına göndermesine rağmen meydana geldiği belirtildi.

Özdemir ile eşine ve büyükelçilik görevlisine de konuşma izni verilmediğini ve kendilerinden sadece odada beklemelerinin istendiği ifade edilen haberde, gitmelerine izin verildikten sonra büyükelçilik görevlisinin bu olayı Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na bildirdiği kaydedildi.

Özdemir, gazeteye yaptığı açıklamada, hava alanında pasaportuna, ayrıntılı kontroller için "B" damgası vurulduğunu ve kendilerinden yan odaya geçmelerinin istendiğini belirterek, burada kendilerine hiçbir şekilde konuşma izni verilmediğini ve buranın kendisine "hakların mevcut olmadığı bir oda" gibi göründüğünü söyledi.

Haberde, Özdemir'den ve eşinden özür dilenmediği ve kendilerine açıklama getirilmediği, bu olayın terör soruşturmaları çerçevesinde bazı özel isteklerin bilgisayar süzgecinden geçirilerek kişilerin kontrol edilmesinden kaynaklanmış olabileceği ifade edildi.

Özdemir ile eşinin vejeteryan oldukları, bu nedenle Amerika'ya uçuşları için özel yemek siparişi verdikleri, bu özel siparişlerle Özdemir'in Müslüman olması arasında bağ kurulmuş olabileceği kaydedildi.

MİLLİYET