İtalya 5,8'lik depremle sarsıldı. Ülkenin orta kesimlerinde sabaha karşı meydana gelen depremde, ölü sayısı 27'ye yükseldi. 10 bine yakın bina ise yıkıldı

İtalya'daki depremde ölü sayısı 27'ye yükseldiği ve depremin şiddetinin 6,3 olduğu açıklandı.

Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, sayının artacağına da kesin gözüyle bakılıyor.

İtalyan Sivil Savunma Teşkilatının ilk tahminlerine göre, bu gece meydana gelen deprem yaklaşık 10 bin binanın zarar görmesine ve binlerce kişinin evsiz kalkmasına yol açtı.

İtalyan yetkililer, Aquila yakınlarındaki Fossa beldesinde iki kişinin deprem neticesinde hayatlarını kaybettiklerini açıkladı. Aquila kentinde ise enkaz altından çıkarılarak hastaneye kaldırılan dört çocuğun öldüğü belirtildi.

Jandarma yetkilileri Castelnuovo'da beş, Poggio Picenze ve Tormintarte'de ise birer kişinin hayatını kaybettiğini bildirdiler.

Başkent Roma'da da yoğun biçimde hissedilen deprem, Aquila ve civar beldelerde halkın TSİ 04.30'dan itibaren sokakta beklemesine yol açmıştı.

Aquila'da öğrenci yurdunun bir bölümünün yanı sıra bazı binaların yıkılmasına yol açan depremin ardından, enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yetkililer can kaybının artmasından endişe ettiklerini ifade ediyorlar.

HÜKÜMET SEFERBERLİK KARARI HAZIRLIĞINDA

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Guido Bertolaso, bu sabah Roma'dan deprem bölgesine hareketinden önce, depremzedelere yardım amacıyla hükümetin milli seferberlik kararı alacağını açıkladı.

Bertolaso, "Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığıyla görüştüm. Başbakan Berlusconi, gece meydana gelen deprem nedeniyle en kısa sürede milli seferberlik kararı alacak ve bu acil durumun idaresi için beni olağanüstü komiser olarak atayacak" dedi.

Bertolaso, Roma'ya 90 km mesafedeki L'Aquila'da meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremi, "İtalya'nın milenyumun başlamasından bu yana tanık olduğu en büyük facia" olarak niteledi ve "Bu, geçmişte Umbria ve Marche'de meydana gelen depremleri andıran, belki onlardan da vahim bir facia. Haftalarca ülke gündemimizi meşgul edecek" diye konuştu.

Roma'dan yardım konvoyları deprem bölgesine hareket ederken, depremzedeler için çadır kentler oluşturma çalışmaları da başladı.

L'Aquila kenti dışında depremden en fazla zarar gören yerleşim merkezlerinin Roio Coggio, Massa, Paganica ve Fossa beldeleri olduğu kaydedildi.