ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti New York Times gazetesinin başyazısında ele alındı.

ABD Başkanı Barack Obama'ya başyazısında tavsiyelerde bulunan NY Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın giderek artan otokratik eğilimlerinden endişe duyulduğunu da söyledi.

Ayrıca yazı Doğan Yayın Holding'e verilen vergi cezasının hükümetin yolsuzluğunu ortaya çıkaran bağımsız basına bir misilleme olabileceğini bildirdi.

Obama'nın, Avrupa'ya yaptığı ilk resmi gezide Türkiye'yi de ziyaret etmesinin akıllıca bir karar olduğunu yazan The New York Times gazetesi ABD'nin Irak, Afganistan ve İran konularında işbirliğine gerek duyduğu Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinde ve iç siyasetinde endişe verici eğilimler olduğunu bildirdi.

Gazete ABD Başkanı'na bu eğilimleri tersine çevirmek ve Türkiye'yi Batı'ya daha sıkı bir şekilde bağlaması için yapabileceğinin hepsini yapması gerektiği uyarısında bulundu.

İnsan haklarını ve yasaları Avrupa standartlarına yaklaştıran reformların kısmen milliyetçiler ve generallerin etkisiyle durmasına dikkat çeken gazete Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da AB'ye ve reformlara ilişkin şevkini kaybettiğini bildirdi.

NY Times Obama'ya bu konuda şu öneride bulundu: Obama, Sarkozy ve diğerlerini Türkiye'yi içeri almanın herkesin çıkarına olduğuna ikna etmelidir. Ve Ankara'yı da reformların Türkiye'nin demokrasisini güçlendireceğine ve daha fazla istikrar ve büyüme sağlayacağına ikna etmelidir."

Basına yönelik baskılara da değinen NY Times şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan'ın giderek artan otokratik eğilimlerinden endişe duyuyoruz. Hükümetinin medya patronu Aydın Doğan'ı 500 milyon dolarlık bir vergi faturasıyla vurma kararı, hükümetin yolsuzluğunu başarıyla ortaya çıkaran bağımsız basına misilleme çağrışımı yapıyor.

Bush yönetiminin Irak savaşı yüzünden Türkiye'de artan Amerikan karşıtlığının artmasına dikkat çeken gazete, Obama'nın ziyaretinin bu düşmanca duyguları yatıştıracağını belirtti.

Gazete Obama'nın bunun da ötesine geçerek önemli bir müttefikle ve yoldan çıkma tehlikesinde olan önemli bir demokrasiyle ilişkileri güvenliğe alması gerektiğine dikkat çekti.

Milliyet