Gazze"ye yardım filosuna yapılan saldırıda 9 sivilin ölümüyle İsrail Ordusu"nu hedef haline getirdi. İsrailli askerler, gemidekilerin kendilerine saldırması üzerine silaha başvurduklarını öne sürse de, bu kadar sert bir direniş beklemediklerini ve bu nedenle dikkatsiz davrandıklarını da itiraf etti. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka internet sitesi ise dün ilginç bir iddia ortaya attı. Debka"nın haberine göre, İsrail ordusunun “eylemcilerin direnmeyeceklerini” düşünmelerine, MİT"ten aldıkları yanıltıcı bilgi neden oldu.

"Sorun çıkarmazlar"

Siteye konuşan İsrail askeri kaynakları, MOSSAD"ın Mavi Marmara gemisi Türkiye"den ayrılmadan önce MİT"le iletişim kurduğunu söyledi. İsrailli istihbaratçılar yıllardır bilgi paylaşımında bulundukları MİT"e gemiyle Gazze"ye gidecek eylemciler ve geminin yükü hakkında sorular yöneltti. Gelen yanıt ise “Gemiye binen eylemciler şiddet eğilimi olmayan sıradan insanlar. Müdahale edildiğinde sorun çıkarmazlar” şeklinde oldu.

Sadece 5 bot katıldı

Bunun üzerine İsrail sadece beş botla müdahale etme kararı aldı. Askerler, eylemcilerin sert bir direniş göstermeyeceklerini zannettiklerinden helikopterlerden gemiye inerken de ihtiyatsız davrandı. Askerler, güvertede onlarca kişi varken gemiye inmiş, eylemciler de sert şekilde karşı koymuştu. İsrail askeri uzmanları, askerlerin indirme yapacakları güverteyi önce göz yaşartıcı gaz kullanarak boşaltmaları gerektiğini ancak bunun yapılmamasının hata olduğunu söylemişti.


Yaralılar Türkiye"ye getirildi

İsrail"deki 5 yaralıdan 3"ü daha Türkiye"ye getirildi. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, diğer yaralının ise kolundan yaralandığını söyledi. Durumu ağır hastalardan Aydan Bekar"ın yoğun bakımda tedavi altına alındığını anlatan Akdağ, Süleyman Söylemez"in ise kafasından çok ağır bir darbe aldığını ve ameliyata alındığını bildirdi. Akdağ İsrail"de kalan 2 hastadan birinin durumunun ağır olduğunu belirtti. Akdağ, Adli Tıp"taki ilk incelemelerde radyasyonla ilgili ize rastlanmadığını açıkladı.



MAVİ MARMARA"DAKİ ABD"Lİ: Her adımda dövdüler her yerimi morarttılar

Gazze"ye yardım taşıyan filoda bulunan ve gözetim altındayken İsrailli yetkililer tarafından dövüldüğünü söyleyen ABD vatandaşı Paul Larudee, vücudundaki darp izlerini medya mensuplarına gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton"un “2 vatandaşımız yaralandı” dediği kişilerden biri olan Larudee, İsrail"de gözaltına alınmasının ardından, önceki gün Yunan yardım gönüllüleriyle birlikte bu ülkeye ait askeri bir uçakla Atina yakınlarındaki askeri üsse getirildi. “Gözetim altındayken İsrailli yetkililerin kendisinden bazı kağıtları imzalamasını istediğini, imzalamayınca dövüldüğünü” söyleyen 64 yaşındaki doktora sahibi Larudee daha sonra da Yunanistan"ın başkenti Atina"da gerçekleştirilen İsrail karşıtı gösterilere katıldı.

Vatan