İşte Avustralya, Afrika'nın Güney bölgelerini mesken turtan dev kurbağalar... "Boğa kurbağalar" ya da yerli Afrika halkları gibi "Bongo kurbağaları" diye bilinen bu etobur kurbağaların sonu geliyor.

Bazen böçekler, kertenkeleler ve hatta yılan ve piliçle beslenen bu dev kurbağalar, insanlar tarafından etleri için acımasızca avlandılar.

Her ne kadar tüketilmesi çok dikkat ve titizlik gerektirse de Afrika'da sofraları süslüyor. Ancak erişkinliğin belli bir döneminde tüketilmesi gerekiyor. Aksi takdirde böbrek yetmezliği ya da mide kanamasına kadar varan rahatsızlıklara neden oluyor. Çünkü derisinin bazı bölgelerindeki salgılar insan sağlığını tehdit edecek kadar toksik.

Şimdilerde "nesli tükenmek üzere olan türler" listesine giren bu dev kurbağalar koruma altına alındı.

Güney Afrika'nın en büyük kenti Johannesburg'ta ise, köpek saldırısına uğrayan bir dev kurbağa, veteriner tıpta bir ilk olan bir ameliyatla yeniden yaşama döndürüldü.

Saldırıda arka bacakları büyük hasar gören kurbağanın kırık bacak kemikleri çelik çubuklarla değiştirildi. Amaliyatı başarıyla atlatan kurbağa, böylelikle ilk biyonik bacaklı kurbağa oldu.

HÜRRİYET