Yarın akşam sona erecek referandumun düzenleme komisyonu üyesi Ljubomir Radoviç, referandumun Zubinpotok, Zveçan, Leposaviç belediyelerinin yanı sıra Mitroviça'nın kuzey kesiminde, saat 07.00'de başladığını bildirdi.
Radoviç, referandumun yapılacağı belediyelerde yaşayan 35 bin 500 seçmenin, "Kosova Cumhuriyeti kurumlarını kabul ediyor musunuz?" sorusuna yanıt vereceğini söyledi.

Radoviç, UNMIK (BM Kosova Geçici Misyonu) ile AGİT'in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) referandumda gözlemci olmayı kabul etmediklerini, fakat uluslararası kriz grubu gözlemcilerinin bulunacağını belirtti.

Referandumun, Sırbistan genel seçim ve referandum yasasına göre yapıldığı açıklandı. Referandumla ilgili ilk sonuçların yarın akşam, kesin sonuçların ise 19 Şubat'ta açıklanması bekleniyor.

Sırbistan hükümetinin Kosova'dan sorumlu bakanı Oliver İvanoviç, Kosova'nın kuzey kesiminde yaşayan Sırpların Kosova kurumlarını tanımadıklarını birkaç kere bildirdiklerini, sonucu önceden bilinen bir referandumun yapılmasına ihtiyaç olmadığını belirtti.

UNMIK ise yapılacak referandumun hukuksal bir niteliği ve etkisi olmayacağını bildirdi.

Sırp Ulusal Konseyi (SNV) Başkanı Dragan Veliç daha önce yaptığı açıklamada, referandumun Sırp halkının hangi devlette yaşamak istediğini ortaya koyması için demokratik bir uygulama olduğunu belirtmiş, Kosova'daki tüm Sırplara referanduma katılmaları çağrısında bulunmuştu.