Irak'ta çocuk yaştaki kızları kaçırıp Arap ve Körfez ülkelerine pazarlayan bir çetenin türediği ileri sürülüyor.

Irak Kadın ve Çocuk Hakları Örgütü, Irak'taki bir suç şebekesinin küçük yaştaki kız çocuklarını Körfez ülkelerine pazarlandığı yönünde belgeler açıkladı.

Suç şebekesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın ve Çocuk Hakları Örgütü Genel Başkan vekili Delal el-Rubai, 9 ila 15 yaş grupları arasındaki kız çocuklarının 20 ila 30 bin dolar arasındaki fiyatlara satıldığını, bazı kadınların da fuhuş batağına itildiğini söyledi.

Çetenin kız kaçırma ve pazarlama olaylarına hükümetin göz yumduğunu kaydeden el-Rubai, "Ne yazık ki bir değil, birden fazla çete, küçük kız çocuklarını, kadınları bataklığa itiyor. Çete kurbanlarını ağırlıklı olarak Bağdat'ta arıyor. Bazı ailelerin maddi zorluklardan dolayı sattığın tespit ettik, bununla ilgili hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Bazı belgeler var ki, 8-9 yaşlarındaki erkek çocuklarının dahi satıldığını tespit ettik. Son olarak şebeke üyelerini, kaçırdıkları çocuklarla birlikte Bağdat
Havalimanı'nda yakalattık, ancak 5 bin dolar rüşvetle kurtuldular. Bu tamamen suça göz yummaktır" dedi.

Kız çocuklarının Ortadoğu ülkelerine cariye ve hizmetçi olarak pazarlandığını anlatan Delal el-Rubai, Irak'ın şu an korkunç bir durumla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Kadın ve Çocuk Hakları Örgütü, hükümeti, Meclis Kadın Hakları Komisyonu'nu, Irak İnsan Hakları Bakanlığı ile Kadın ve Çocuk Bakanlığı'nı konudan haberdar olmasına karşı seyirci kalmakla suçluyor. Irak İçişleri Bakanlığı ise olayın çok yönlü olarak soruşturulduğunu açıklarken, şebekenin izinin sürüldüğünü duyurdu.

Sabah