Obama'nın Ankara'ya inişinden 15 dakika önce tüm uçuşlar kesilecek. Olası roket saldırılarına karşı özel önlem alınacak..

ABD Başkanı Barack Obama'nın 5-7 Nisan'da Türkiye'ye gerçekleştireceği kritik ziyaret öncesinde Ankara'da ve İstanbul'da alınan olağanüstü güvenlik önlemlerinin ayrıntılarına ulaştı. Obama'nın uçağı Air Force One, Türkiye sınırına girdiği andan itibaren yakın çevresinde kuş uçurtulmayacak. Obama'yı taşıyan Air Force One'ı, Türkiye sınırına girdiği andan itibaren savaş uçakları karşılayacak ve uçağa ikisi sağda ikisi solda, 4 adet F-16 savaş uçağı Ankara-Esenboğa Havalimanı'na kadar eşlik edecek.

YİYECEKLER ABD'DEN
Air Force One, Esenboğa'da şeref salonunun önünde duracak. Obama, uçaktan iner inmez VIP'e giriş yapacak. Uçağın, yerden roketle ya da başka bir silahla saldırıya uğramaması için havalimanı çevresinde geniş bir alanda özel güvenlik önlemi alınacak. Dışişleri, Ankara Esenboğa ve İstanbul Atatürk havalimanlarında Obama için yiyecek ve içecek hazırlığı yapmayacak. Başkan'ın yiyeceklerinin ABD'den geleceği belirtildi. Obama'nın uçağı Ankara ve İstanbul'da hangara çekilmeyecek, açıkta bulunacak.

AIR FORCE ONE DİPLOMASİSİ
6 Nisan pazartesi günü Medeniyetler İttifakı Forumu'nun kapanışına katılmak üzere İstanbul'a geçecek Obama için, bu 45 dakikalık seyahatte ANA uçağı mı yoksa Air Force One'ın mı kullanılacağı "diplomatik" soruna yol açtı. Amerikalı yetkililer, Obama'nın tam donanımlı ve üst düzey güvenlik sistemi bulunan Air Force One dışında başka bir uçakla seyahat etmesine onay vermiyor. Obama'nın Başbakan Erdoğan'ı uçağına daveti söz konusu. Ancak Başbakan'ın danışmanları bunun da eleştiri konusu olabileceğini düşünerek pek sıcak bakmıyor. Başbakanlık'tan bir yetkili, "En iyisi kendi uçaklarıyla ayrı ayrı gitmeleri" diye konuştu.

SABAH