The Economist dergisi, “Büyük arabulucu Türkiye” başlıklı yazısında Türkiye"nin son dönemde gerçek bir “Doğuyla batı arası köprü” görevi üstlendiğini ve birçok sorunun çözülmesi için arabuluculuk yaptığını yazdı. Makaleyle Türkiye"nin hiç bilinmeyen faaliyetleri gün yüzüne çıktı.

GİLAT ŞALİT: 2006 yılı Haziran ayında İsrail askerinin Hamas tarafından kaçırılmasının hemen ardından İsrail"in Türkiye Büyükelçisi"nin gece yarısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ı ziyaret etti. Bu konuda kendilerine Türkiye"nin yardım edip edemeyeceğini sordu. Askerin ağır yaralı ya da ölmüş olabileceği endişesini taşıyordu. Sağlık durumu hakkında bilgi alamıyorlardı. Erdoğan hemen telefon trafiğine başladı ve Hamas ile temas kuruldu. Hamaslılar Erdoğan"a Şalit"in sağ olduğunu söyledikten sonra İsrail askerine “saygılı bir biçimde davranma sözü” verdi. Şimdi İsrail"le ilişkileri son dönemde kötüleşse bile, Türkiye hala Hamas nezdinde Gilad Şalit"in serbest bırakılması için kulis yapıyor.

İNGİLİZ ASKERLER: 2007 yılının Nisan ayında İran karasularında devriye gezdikleri gerekçesiyle 15 İngiliz askeri tekneleriyle birlikte İran donanması tarafından esir alındı. Askerler TV"ye çıkarıldı ve dünyaya gösterildi. Türkiye, bu askerlerin serbest kalması için yoğun çaba gösterdi ve sonunda başarılı oldu.

FRANSIZ ÖĞRETMEN: İranlılar casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddiasıyla ülkede bulunan Fransız öğretmen Clotilde Reiss"i gözaltına aldı. Fransa"nın tüm çabalarına rağmen öğretmen serbest bırakılmadı. Ancak Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bizzat devreye girdi ve İranlılar"ın Fransız kadını bırakmasını sağladı.

SAKİNE: İran Irak ve Afganistan ile Orta Asya"dan birçok ülkeden muhalifler siyasi sığınmacı olarak Türkiye"ye tercih ediyor. Bunların arasında recm cezasına çarptırılan Sakine Aştani"nin avukatı Muhammed Mutafai de var. Türkiye şimdi Sakine"nin cezasının uygulanmaması için çaba gösteriyor.

AMERİKALI BİSİKLETÇİLER: Irak sınırında casusluk yaptıkları gerekçesiyle İran tarafından gözaltına alınan ve Tahran"daki ünlü Evin hapishanesinde tutulan Amerikalı bisikletçilerin bırakılması için de Türkiye devrede.
Türkiye"nin halen benzer faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan The Economist, bu çabaların Afrika"da bile heyecan yarattığını kaydederek şu anekdotu aktardı:
“Ahmet Davutoğlu bir süre önce Botswana"nın, Namibya"yla arasındaki bir toprak sorununun çözümü için kendisinden yardım istediğini açıkladı. Davutoğlu, bundan dolayı minnettardı ancak bununla birlikte, kendisinin de itiraf ettiği gibi, afallamıştı”.

Vatan