ABD'nin başını çektiği hareketle, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'ni de içine alacak "Suriye'nin Dostları" toplantıla- rının başlatılması bekleniyor.
AP haber ajansına göre, Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney'nin yakında uluslararası ortakların katılacağı bir "Suriye'nin Dostları" toplantısının yapılabileceğini söylemesinin ardından Arap Birliği ülkelerinin bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanması bekleniyor. Amaç, BMGK'da tıkanan süreci, BM dışı bir girişimle aşmak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD'ye ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, Suriye'deki krizin çözümü için uluslararası konferans yapılması çağrısında bulunmuş, "Birleşmiş Milletler sivilleri koruyamıyorsa başka platformlar oluşturulmalı" demişti.

ÖZEL TEMSiLCi TALEBi

Öte yandan BM Genel Kurulu'na Suriye'yle ilgili yeni bir karar tasarısı getirildi. Suudi Arabistan'ın Genel Kurul üyelerine dağıttığı tasarıda, Çin ve Rusya'nın veto ettiği bir önceki tasarıda olduğu gibi tüm taraflara şiddete son vermeleri ve Esad'a görevi bırakması çağrılarında bulunuluyor.

Tasarıda bir öncekinden farklı olarak, BM'den Suriye'ye özel temsilci ataması talebi yer alıyor. Bu arada Esad rejimi muhaliflerini çatısı altında toplayan Suriye Ulusal Konseyi, bazı Arap ülkelerinin birkaç gün içinde SUK'u resmen tanımasını beklediğini bildirdi. Katar'da dün görüşmeler yapan SUK, Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin bugünkü toplantılarında bu adımı beklediğini açıkladı.

İnsani yardım girişimi

ABD'deki temaslarına devam eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler'i Suriye konusunda harekete geçirmeye kararlı olduklarını söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefon görüşmesi yapacağını belirten Davutoğlu, Güvenlik Konseyi'nde Suriye konusu açılamıyorsa, bu konunun Genel Kurul'a getirilmesi ve BM İnsan Hakları Komisyonu çerçevesinde Cenevre'de bir sürecin başlatılması yönünde girişimleri "artan tempoyla" sürdüreceklerini vurguladı.

Davutoğlu, yarın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beyaz Saray Milli Güvenlik Başdanışmanı Tom Donilon ve Savunma Bakanı Leon Panetta ile yapılacak istişarelerde, NATO zirvesi de dahil olmak üzere, ikili alanda birçok konuyu ele alacaklarını altını çizdi. Davutoğlu, "Ama tabii odağını oluşturacak husus, bölgemizde yaşanan gelişmeler ve Suriyedeki son gelişmeler olacak" dedi.