Euro krizinin kötüşleşmesi veya Yunanistan’ın euro çıkması durumunda Türkiye’nin olumsuz etkileneceği uyarıları çoğalıyor. Financial Times, İstanbul’daki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan şirket yöneticilerinin Türkiye’den çok etkilendiklerini söylediklerine dikkat çekerken “Türkiye’nin tüm dinamizmine rağmen Yunanistan’dan kaynaklanan sorunlara kırılgan olmayı sürdürdüğü”nü savunarak “Bunun nedeni de, Türkiye’nin risk iştahına çok hassas olmayı sürdürmesidir” yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, İstanbul’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının, Türkiye’nin “dünyada daha büyük bir rol oynama iddiası”na vurgu yaptığını belirterek toplantının gerçek gündeminin ise “euro bölgesinin Türkiye üzerindeki etkisi” olduğunu yazdı.

"YÖNETİCİLER TÜRKİYE’DEN DERİN BİÇİMDE ETKİLENDİ”
2009 yılında “Davos sahnesinden fırtına gibi çıkarak bir kez daha Davos’a dönmemeye yemin eden” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın forum delegelerini Dolmabahçe Sarayı’nda çok sıcak biçimde ağırladığını kaydeden gazete, forumda “Birçok şirket yöneticisinin, Türkiye’den derin bir biçimde etkinlendiklerini söylediklerini” de kaydetti.

İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, Türkiye’nin “ekonomik başarısını, AB’nin zorluklarıyla karşılaştıklarını, mali disiplin ve yapısal reformun önemini vurguladıkları"nı belirttiği haberinde buna karşın Yunanistan ve euro bölgesi krizinin, Türkiye’yi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek “Türkiye’nin tüm dinamizmine rağmen Yunanistan’dan kaynaklanan sorunlara kırılgan olmayı sürdürüyor” yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

“Bunun nedeni de, Türkiye’nin risk iştahına çok hassas olmayı sürdürmesidir. Ülkenin büyük cari açığı, çok büyük ölçüde portföy akımlarıyla finanse ediliyor, bu akımlar da, Yunanistan’ın eurodan çıkması veya euro bölgesindeki sorunların derinleştiğine ilişkin başka belirtileri durumunda yatırımcılar risk karşıtı hale gelirse, duraksayabilir.”

"BİR FAİZ İNDİRİMİ ARTIK BÜYÜMEYİ FAZLA ETKİLEMEZ"
Haberde Türkiye’nin AB ile gümrük birliğini tesis ettikten sonra Birliğe daha yakınlaştığına işaret edilirken Renaissance Capital tarafından yayımlanan bir notta 2008-2009 kriziyle kıyasla Türkiye’nin bazı yönleriyle Yunanistan’ın eurodan çıkışını idare etme konusunda daha az iyi bir noktada bulunduğu savunulduğuna dikkat çekildi.

Merkez Bankası'nın 2008-2009 döneminde faiz oranlarını yüzde 19.75’ten yüzde 8.75’e indirildiğini anımsatan gazete, ancak Merkez’in şimdi bu tür bir koruma olanağının elinde bulunmadığını, faizleri indirilse de büyüme üzerinde büyük bir etkisinin olmayacağını kaydetti.

Faiz dışı fazlanın 2008 yılına göre yüzde 1’e yakın daha düşük olduğuna da dikkat çeken FT, “Yani, Avrupa’nın zorlukları, büyük ölçüde Türkiye’nin zorluklarıdır, bunu da İstanbul’a getirilen Davos’un bütün büyüsüne rağmen anımsamakta yarar var” uyarısını da yaptı.