Davutoğlu Barzani ile görüştü

"Basra-Erbil bizim şehirlerimiz İstanbul-Ankara ise Iraklıların"

Türkiye"de bir zamanlar “aşiret reisi” olarak tanımlanan Barzani"ye Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk resmi ziyareti Davutoğlu gerçekleştirdi. Davutoğlu “El ele verirsek terör kalmaz” dedi

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, beraberinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve kalabalık bir işadamı heyeti olduğu halde Irak"a gitti. İlk durak Basra"da Türkiye Konsolosluğu"nun açılışına katılan Türk heyeti daha sonra Erbil"e geçti. Davutoğlu, Erbil"de Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Türkiye"de bir dönem “aşiret reisi” olarak tanımlanan Barzani"ye Dışişleri Bakanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret sonrası Barzani ile Davutoğlu ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Erbil"e başkonsolosluk kararı

Barzani"nin Türkiye ile dostluğunun çok eski olduğunu ifade eden Davutoğlu şöyle konuştu: “Araplar, Türkler, Kürtler, Şiiler, Sunniler Ortadoğu"yu birlikte tekrar inşa edeceğiz. Basra"dan yola çıkan birisi Edirne"ye kadar güvenlik sıkıntısı olmadan gidebilsin. Bizim için Basra da Erbil de bizim şehirlerimizdir. Ankara ve İstanbul da Iraklıların şehirleridir. Erbil"e de başkonsolosluk açma kararı aldık. Türkiye"nin Irak"ın Avrupa"ya açılan kapısı, Irak"ın da Türkiye için Körfez"e ve güneye açılan kapı olacak.”

“Et ve tırnak gibi iç içe geçmiş bu kardeşlik ilişkisini kimsenin bozmasına izin vermeyelim. Çocuklarımız bizden daha güzel günler görecek. Bu güzel günleri Sayın Barzani gibi basiretli liderlerin kuracağına inanıyorum” diyen Davutoğlu iki ülkenin refah ve huzuru önündeki tek ciddi engelin terör tehdidi olduğunu söyledi. Türk ve Irak halkları el ele verdiklerinde terörün kalmayacağını belirten Davutoğlu “Dağlar bizi ayırmayacak, birleştirecek. O zaman bu bölge dünyanın en cazip çekim alanların biri olacak” dedi.

Barzani"den açılım kutlaması

Barzani ise Türkiye"de son dönemde demokratik açılım çerçevesinde atılan adımları desteklediklerini belirterek Başbakan Erdoğan"ı kutladı ve şunları söyledi: “İnşallah en yakın zamanda şiddet sona erer, ne Kürt ne de Türk gençlerinin kanı akmaz. Başbakan Erdoğan"ın bu politikasının iyi bir sonuca ulaşacağına inanıyorum. Davutoğlu"nu da kutluyorum oynadığı rol için. Türkiye için ve bölge için önemli bir rol oynamakta.”

2 yeni sınır kapısı açılacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise Erbil"de “Türkiye-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Birinci İş Forumu”na katıldı. Çağlayan, Irak"la 2 yeni sınır kapısı açılmasının planlandığını belirterek “Bir tanesi Şino olabilir, bir tanesi Ovaköy olabilir, bunlar henüz netleşmedi, üzerinde çalışılıyor” dedi.

Resmi adı Kürdistan Bölgesel Yönetimi

IRAK"IN kuzeyindeki Süleymaniye, Erbil ve Duhok kentlerinin yönetimini elinden tutan “Kürdistan Bölgesel Yönetimi”, Bağdat"a bağlı özerk bir bölge. Yaklaşık 5.5 milyon insanın yaşadığı bölge 1970"te Saddam Hüseyin ve Mustafa Barzani arasında yapılan anlaşmayla kuruldu. Saddam"ın 1974"te anlaşmayı rafa kaldırması bölgede isyan hareketi başlattı. ABD"nin Irak"a saldırması üzerine bölge özerk hale geldi. 2005"te kurulan Bağdat hükümeti bölgenin özerkliğini tanıdı. - vatan