İlk turda seçilebilmesi için yüzde 50’nin üzerinde oy alması gereken Putin, kendisine destek verilmemesi durumunda görevi bırakacağı işareti vermişti. Yarın (4 Şubat) başkent Moskova ve ülke genelinde yapılacak muhalif gösterilerin Putin’in oylarını düşürmesi beklenmiyor.

Rusya Kamuoyu şirketi VTsIOM’un son anketine göre Rusya Başbakanı Putin’in adaylığına destek bu hafta 3 puan daha artarak yüzde 52’ye ulaştı. VTsIOM’dan yapılan açıklamada, Putin’in en yakın rakibi Komunist Parti lideri Genadi Zyuganov’a desteğin yüzde 11’e gerilediği belirtildi. Üçüncü sırada destek bulan başkan adayı aşırı sağcı lider Vladimir Jirinovski ise yüzde 8’de kaldı.

Merkez Seçim Kurulu’nun adaylıklarını kabul ettiği Adaletli Rusya Partisi lideri Sergey Mironov yüzde 4 destek bulurken, parlamento dışından 2 milyon imza ile aday olan milyarder Mihail Prohorov’a destek 3 puan birden artarak yüzde 4’e çıktı.

Merkez Seçim Kurulu topladığı 2 milyon imzanın dörtte birini geçersiz olarak tespit ettiği liberal parti Yabloko’nun başkanı Grigori Yavlinski’nin adaylığını onaylamadı. Böylece 4 Mart seçimlerine Putin’in karşısında 4 aday yarışa katılmış olacak.

Putin ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in çalışmalarını destekleyenler açısından ise Putin lehine ilerleme sağlandı. VTsIOM’a göre Medvedev’e onay yüzde 55 seviyesinde kalırken, Putin’e onay yüzde 58’den yüzde 60’a çıktı. İktidar partisi Birleşik Rusya ise 4 Aralık parlamento seçimlerinde aldığı yüzde 49’luk oy oranından bir miktar daha geriye gitti. Partinin seçimlerde hile yaptığı gerekçesi ile ülke genelinde tepkiler sürerken, Birleşik Rusya oylarını yüzde 42’ye düşürdü.

Bir hafta önce yapılan ankette Zyuganov yüzde 12, Jirinovski yüzde 11 ve Adaletli Rusya da yüzde 7 destek almıştı. Bağımsız aday Prohorov’un oyları ise yüzde 1’de kalmıştı.

VTsIOM çalışmasının 28-29 Ocak tarihlerinde Rusya’nın 46 ayrı bölgesinde bin 600 seçmenle birebir görüşerek gerçekleştirdi. 

 

F5haber