Dağlık Karabağ sorununun çözümünde ilerleme sağlanmadan Ermenistan'la sınır kapasının açılacağı endişesi taşıyan Azerbaycan, olası bir Türk-Ermeni uzlaşmasına yeşil ışık yakmak için üç şart öne sürdü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'la müzakerelerden sorumlu bakanını kısa bir süre önce Ankara'ya göndererek, hangi şartlarda kapıların açılmasına onay vereceğini iletti.

Azerbaycan'ın ilk şartı, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ dışında işgal altında tuttuğu 7 bölgenin 5'inden çekilmesi. Bunlar Agdam, Fuzuli, Cebrail, Zengilan ve Kubatlı. Diğer iki bölge, Laçin koridoru ile Kelbecer'den çekilmenin şartlarının ileriye bırakılmasına Azerbaycan'ın bu aşamada itirazı yok.

Ancak Azerbaycan Ermenistan'ın Laçin koridorunun güney bölümünden çekilmesini istiyor. Bu da Azerbaycan'ın ikinci şartını oluşturuyor. Laçin koridoru, Ermenistan'la Yukarı Karabağ'ı birbirine bağladığı için stratejik önem taşıyor. Aliyev yönetiminin üçüncü şartı Ermenistan'la varılacak bir uzlaşıda uluslararası askeri gözlemcilerin yerleşeceği Laçin koridorunun Türkiye tarafından da kullanılmasına imkan tanınması. Azerbaycan, böylece Türkiye ile arasında doğrudan kara bağlantısı kurulmasını istiyor. Bu arada Aliyev'in temsilcisinin Ankara'da yaptığı görüşmelerde, Türkiye ile Ermenistan arasında yapılan görüşmelerden haberdar olmamaktan yakındığı belirtildi. Ancak benzer bir eleştiriyi Türk tarafı da Azerilere yöneltiyor.

Azerbaycan'ın Ermenistanla yaptığı görüşmelerden de Türkiye'nin yeterince haberdar edilmediği görüşü hakim.
Öte yandan, önceki gün AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili soruya, "Bizim aynı şekilde bu süreçle bağlantılı yaşadığımız bir sıkıntı var. Şunu çok açık ve net söyledik; Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sıkıntısı giderilmedikçe Türkiye-Ermenistan arasındaki bu süreci aşmamız da zorlaşır" yanıtını vermişti.

VATAN