Göğüs duvarında görülen ‘Kunduracacı Göğsü’ rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde tedavi görmekte olan 14 yaşındaki erkek hastanın tedaavisini sürdüren doktorları ameliyat kararı aldı. Daha önce Aydın’da hiç gerçekleştirilmemiş olan bu operasyon için Türkiye’de bu yöntemle operasyonu ilk olarak gerçekleştirenlerden birisi olan İstanbul Cerrahpaşa Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Kaynak Aydın’a davet edildi. Aydınlı hasta için bu ameliyatı gerçekleştirmeyi kabul eden Prof. Dr. Kaynak, Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kılınç ile birlikte 14 yaşındaki erkek hastanın ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Aydın’da ilk kez gerçekleştirilen bu operasyonla14 yaşındaki erkek hastanın'Kunduracı Göğsü' rahatsızlığından kurtulması sağlandı.


KUNDURACI GÖĞSÜ
Göğüs duvarı deformitelerinin en sık görülen tipi 'Kunduracı Göğsü' olarak adlandırılıyor. Bu rahatsızlık sternum denilen göğüs ön duvarındaki kemik yapının alt kısım kaburga kıkırdaklarının arkaya doğru çukurlaşması ve geriye yer değiştirmesi ile karakterize bir yapıda görülüyor. Erkeklerde daha sık görülen bozukluk, doğuştan geliyor ve 300 ila 400 doğumda bir görülüyor. 
İlk yaşlarda dikkat çekiçi olmayan, çoğu zaman aileler farkedilmeyen yada önemsenmeyan bu rahatsızlık yıllar geçtikçe 14 - 16 yaşlarda bariz hal alıyor.Toplumda bu tür gögüs deformitelerinin yaş ilerledikçe kaybolacağı gibi oldukça yanlış bir kanı bulunuyor. Bu da hastalığın daha da ilerlemesi ve göğüsteki çökmenin daha da artmasına sebep oluyor. Göğüsdeki bu çukurlaşma giderek arttıkça dış görüntü ile ilgili yakınmaların yanı sıra kalp akçiğer ile ilgili basıya bağlı yakınmalar ortaya çıkıyor. Bu aşamada operasyon kaçınılmaz hale geliyor. Eskiden yapılan açık cerrahi ile oldukça zor ve uzun bir sürec hastaları beklemekteyken; artık VideoAsistedThoracoscopicSurgery (VATS) yöntemiyle 2 adet küçük kesiyle kapalı operasyon olarak bu deformiteler “barr” denilen metal plaklar yerleştirilerek düzeltilebiliyor.