BAYRAM KAYA - ZAMAN GAZETESİ

Ankara Kumrular Caddesi'nde 20 Eylül'de beş kişinin hayatını kaybettiği 34 kişinin de yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren Ümit A. ile ilgili önemli ayrıntılara ulaşıldı.

Babasının, Emniyet'te verdiği ifadeler örgütün, eylemci olarak kullandığı gençleri dinî açıdan nasıl istismar ettiğini gözler önüne serdi. "Oğlum, manevî değerlerimizle alay ediyordu. Hiçbir şeye inanmadığını söylüyordu." diyen baba, yaşadıkları son tartışmayı şöyle anlattı: "Seccademi ayaklarının altına alıp çiğneyince, benim senin gibi bir oğlum yok, deyip evden kovdum." -

Edinilen bilgiye göre, sürekli izini kaybettiren Ümit A., en büyük hatayı öğrenim kredisini çektirirken yaptı. Çukurova Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi olan zanlı, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi alıyordu. Kendisine ait kartı başkalarına vermişti. Polis, kartın Adana'daki bir bankada kullanıldığını belirledi. Krediyi, zanlının iki arkadaşının çektiği anlaşıldı. Söz konusu kişileri takip eden polis, gittikleri adresi izlemeye aldı. Ümit A.'nın burada bulunduğu anlaşılınca operasyon düzenlendi.

Ümit A.'nın, PKK'nın öz savunma birliklerinde (ÖSB) özel bir eğitimden geçirildiği ve örgütün Gaziantep sorumlusu olduğu da tespit edildi. Kumrular saldırısı sonrasında uzun süre bu şehirde kaldığı belirlendi. Güvenlik birimleri, ayrıca zanlının, kız arkadaşı Necla A. ile arasındaki telefon konuşmalarına da ulaştı.

Şüphelinin babasının, polisteki ifadesinde oğlunu evlatlıktan reddettiğine dair açıklamalarda bulunduğu öğrenildi. Baba, ifadesinde şunları söyledi: "Oğlum manevi değerlerimizle alay ediyordu. Kendisinin de hiçbir şeye inanmadığını belirtiyordu. Son tartışmamızda seccademi ayaklarının altına alıp çiğnedi. Bunun üzerine senin gibi bir oğlum yok dedim. Evden kovdum."