Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’ın sahip olduğu kültürel mirasa yabancı turistler de büyük ilgi gösteriyor. Ancak bu kültürel mirasa sahip çıkılmaması gelen turistleri kaçırıyor. Bunun bir örneği Veysipaşa Mahallesi 1629 sokakta bulunan Ali Han Baba Türbesi’nde yaşandı.

Aydın’ın önemli kültürel mirasları arasında yer alan Ali Han Baba Türbesi’nin bakımsızlığı turistleri bile isyan ettirdi. Amerika’dan tatil amacıyla Aydın’a gelen Matt Jost ve Jennifer Izguievdo kent merkezinde gezdikleri türbe çevresinde çöpleri görünce şaşkına döndü.

TÜRBEYİ TEMİZLEDİLER

Amerika’dan tatil amacıyla Aydın’a gelen 2 yabancı turist, merak ettikleri Ali Han Baba Türbesi’ni gezmek istedi. Türbenin demir kapısını açarak içeri giren Matt Jost ve Jennifer Izguievdo gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Türbenin çevresinin çöplerle kaplı olduğunu gören turistler, türbe içersine atılan sigara izmaritlerini de görünce “Bu kadarı da olmaz” diyerek, tepki gösterdi.

Türbe çevresindeki çöpleri ve sigara izmaritlerini elleriyle toplayan Matt Jost, yaşadığı şaşkınlığı şu ifadelerle dile getirdi: “Aydın tarihi bir kent. Çok güzel eserleri var. Aydın’a bu eserleri görmek için ilk kez geldik. Ancak gezdiğimiz türbenin çevresinin çöplerle kaplı olması ve bakımsızlığı bizleri çok üzdü. Yerel halk, turistler ve gelecek nesiller için kültürel mirasınıza sahip çıkın”

ALEMCİ MEKANI OLDU

Türbeyi temiz tutmaya çalışsalar da geceleri türbede içki içenlerin olmasından şikayet eden esnaflar ise, “Aydın’ın tarihi açıdan böyle önemli bir eserini ziyarete gelenler oldukça zorlanıyor. Türbe içindeki mezar taşları yıkılmış. Çöpler yere atılmış. Mezar taşlarının üzerleri otlardan görünmüyor. Türbenin içine sigara izmaritleri atılıyor. Türbenin bakımı konusunda gerekenin yapılmasını istiyoruz. Yetkililerin bira an önce harekete geçmesi gerekir” dediler.

AYDINOĞULLARI BEYLİĞİ’NDEN MİRAS

Aydınoğulları Beyliği’nden kentte ayakta kalan en eski eser olan Ali Han Baba Türbesi 14’ncü yüzyılda yaşayan Ali Han Baba Sultan tarafından şehit olan oğlu İsmail için yaptırıldı. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından A2 koruma dereceli olarak tescillenen türbe 1988 yılında Aydın Müze Başkanlığı, Aydın Belediyesi ve Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği’nin katkılarıyla yapılan temizlik çalışmalarıyla yapının çevresi çöplük olmaktan kurtarıldı. Yapılan onarımlarla yapının çökmesi önlendi. İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla 1996 yılında İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce hazırlanan çevre düzenleme projesi Aydın Belediyesi tarafından uygulanarak türbe bugünkü haline getirildi. Türbenin bahçesine mezar taşları dikilerek, kırık olan mezar taşları türbe içine kaldırıldı.

4 YATIRLI TÜRBE

Ali Han Baba Sultan’ın şehit olan oğlu İsmail ile birlikte 3 kadına ait yatırların bulunduğu türbe, zamanında yapılan onarım ve temizlik çalışmaları sonrasında ahşap kapının yerine demir kapı takılarak koruma altına alındı. Ancak demir kapıdan içeri girildiğinde türbe bahçesine atılan çöplerin bulunması, ziyaretçiler tarafından türbenin manevi atmosferine hakaret olarak değerlendiriliyor. Tarihi açıdan da önemli bir yere sahip olan Alihan Baba Türbesi’nin bakımsız hali sokak sakinlerinin de tepkisine neden oluyor.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png