Kültür ve Turizm Bakanı Numan  Kurtulmuş, Ankara Müzayedecilik Evi ve Sanat Galerisi ile galerideki  Medeniyetimizin İzinde Karma İslam Eserleri Sergisi'nin açılışının ardından,  gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Canan Kaftancıoğlu'nun CHP İstanbul İl Başkanlığına seçilmesiyle  ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli şeyleri söylediğini belirten  Kurtulmuş, CHP'nin Türkiye'nin en köklü partisi olduğunu, onlara kalırsa Mustafa  Kemal Atatürk'ün partisi olarak kendilerini tanımladıklarını ifade etti.

Kurtulmuş, "Gezi olaylarından itibaren marjinal, illegal örgütlerin  yapmış olduğu işleri savunan birisinin ve bu fikre sahip olduğunu açıkça ortaya  koyan birisinin, ayrıca 15 Temmuz olaylarından sonra halkın göstermiş olduğu  kahramanca mücadeleye gölge düşürecek, bunu küçümseyen, buna hakaret eden  tweetleri olan birisinin, mesele sadece tweetler değil, bu tür fikirleri olduğu  belli olan birisinin CHP'nin İstanbul gibi bir dünya metropolüne başkan olarak  seçilmesi, gerçekten düşündürücüdür." diye konuştu.

"İbret verici bir durumdur"

Bu durumun CHP delegesinin bileceği bir şey olduğuna dikkati çeken  Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ama ne gariptir ki halktan oy isteyecek olan hem de iktidarın  alternatifi olduğu iddiasında olan bir anamuhalefet partisinin İstanbul gibi  metropolde il başkanı olarak seçilen kişinin bu kadar marjinal gruplarla ve  onların fikirleriyle yakın durması, hakikaten ibret verici bir durumdur.  İzleyeceğiz bakalım bu gelişmeler sonucu CHP'nin içerisinden yükselecek tepkiler  nasıl olacak. Ben inanıyorum ki hakikaten makul, mutedil CHP'nin fikirlerine, ana  gövdesinin fikirlerine sahip olan CHP'li kardeşlerimiz de böylesine düşünceleri  ve tweetleri olan bir il başkanının varlığından büyük bir rahatsızlık  duyacaklardır. Ayrıca 'Türkiye'de muhalefet yapalım da ne olursa olsun'  anlayışıyla CHP'nin nerelere geldiğini de gösteren bir işarettir. Yani HDP'nin o  dönem içerisindeki sokak eylemlerini, Gezi eylemlerini, hatta FETÖ'nün neredeyse  darbe girişimini sahiplenen bir zihin yapısı, ancak 'iktidar iş başından  uzaklaşsın da nasıl uzaklaşırsa uzaklaşsın' anlayışının bir tezahürüdür. İbretle  izliyoruz."

Bunların ortaya konulmasının esas itibarıyla seçmenle CHP'nin  arasındaki, zaten var olan mesafeyi biraz daha artıracağının altını çizen Numan  Kurtulmuş, "Ama CHP'ye geçmiş seçimlerde oy veren makul, mutedil vatandaşlarımız  da bin kere düşüneceklerdir bundan sonra. Acaba böylesine bir il başkanının  olduğu partiye nasıl oy vereceklerdir. İzliyoruz ve Türkiye için gerçekten  düşünülmesi gereken son derece kötü bir tablo." dedi.

"Türkiye bu yangına seyirci kalamaz"

Kurtulmuş, Suriye'nin, bir müddet önce de Irak'ın kuzeyinde olan  gelişmelerin, ABD, Rusya gibi başka ülkeler için çok uzaktaki bir yangın olduğuna  işaret etti.

Buradaki çatışmaların, kendilerinin bölgesel güç dengeleri içerisinde  rol almaları için bir zemin oluşturduğunu dile getiren Kurtulmuş, o ülkelerin  uzaktaki bir yangını seyrettiklerini vurguladı. Ama Türkiye için durumun böyle  olmadığını ifade eden Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir sokakta bitişik nizam apartmanda oturuyoruz ve yanımızdaki  apartmanda büyük bir yangın çıkıyor. Türkiye bu yangına seyirci kalamaz. Hele  hele kendi sınırlarının hemen dibinden Türkiye'nin varlığına, birliğine karşı  tehdit oluşturacak olan bir gelişmeye Türkiye asla müsaade edemez, çünkü  perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Bunun bir adım sonrasının ne manaya  geldiğini hepimiz biliyoruz. Hele bölgede ABD'nin NATO çerçevesinde müttefik ülke  olarak Türkiye'nin güvenliğini birebir tehdit edecek yeni bir ordu hazırlığı  içerisine girmiş olması asla kabul edilemez. Ümit ediyorum ki ABD'liler bu  yanlıştan döneceklerdir. Terör örgütleriyle bir şekilde bölgede yol almaya  çalışanların eninde sonunda terör örgütlerinin kendine zarar vereceğini  gördükleri çok açıktır. ABD'lilerin de böyle bir yanlış adımı atmayacaklarını  ümit ediyorum. Kendi milli menfaatlerine aykırıdır."

Türkiye'nin kendi toprak bütünlüğünü, kendi egemenliğini, kendi sınır  güvenliğini her halükarda sağlayacağını ama sonuçta bunda kaybedenin ABD  olacağını belirten Kurtulmuş, "Bu yanlış politika ile sadece Türkiye'nin  dostluğunu, müttefikliğini kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda bölgedeki itibarını  da kaybeder ve bölgede oyun kurma özelliğini de tamamıyla bir şekilde kaybetmiş  olur." diye konuştu.

Bakan Kurtulmuş, Türkiye'nin bunlara seyirci kalmayacağını, daha evvel  Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi burada da Türkiye'yi teşkil edecek olan  bölgelerdeki yapılanmalara karşı gerekli tedbirleri gerekli zamanda alabilecek  güçte, kudrette ve kararlılıkta olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Bu, Türkiye için bir fantezi, uzaktaki bir ülkede olan  gelişme değil, burnunun dibinde, yanındaki evdeki yangındır ve birebir kendisini  ilgilendiren güvenlik sorunudur. Bu güvenlik sorununa karşı Türkiye seyirci  kalmayacak, ilgisiz kalmayacak, duyarsız kalmayacaktır." dedi.