Pülümür Vadisi’ne inen 3 vaşak burada avcıların vurup öldürdü domuzu yerken ilk kez görüntülendi. Ekipler, vaşakların kaçak avcılar tarafından avlanmasını önlemek için bölgede nöbet tuttu.

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve Türkiye’de en çok Tunceli ve çevresinde yaşadıkları belirtilen vaşaklar, yoğun kar yağışı nedeniyle kar kalınlığının 1 metreyi aştığı bölgede aç kalınca, köy yakınlarına indi. Tunceli merkeze 15 kilometre mesafede Pülümür Vadisi içindeki Erdoğdu Köyü Bardakkale Mevkii’ne gelen 3 vaşak, burada avcılar tarafından vurulan bir domuz leşini yerken görüntülendi. Uzun süre bölgede domuz yiyerek karınlarını doyuran vaşaklar, daha sonra bölgeden ayrılıp, Pülümür Vadisi’nin iç kesimlerine doğru gitti..


Vaşakların görüldüğü bölgeye giden Tunceli Orman ve Şu Şefliği yetkilileri, bölgede ilk kez bu kadar yakından görülen vaşakları, kaçak avcıların avlamasını önlemek için nöbet tuttu. Bölgede devriye görevi yürüten ekipler, vaşakların yanlarına hiç kimsenin yaklaşmasına da izin vermedi.

Tunceli Orman ve su İşleri Şefliği’nde görevli Orman Mühendisi Engin Benli, vaşak popülasyonunun en fazla Tunceli bölgesinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Benli, "Dünyada vaşak nesli hızla tükeniyor ve ülkemizde de vaşak nesli tükenmekle karşı karşıya. Bunun en büyük nedeni kaçak avcılar olduğu biliniyor. Bizim ilimizin kırsal alanında birçok yerde vaşak görülüyor, biz onları korumak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Burada, dün bir, bugünde 3 tane gördük. Bugün gördüklerimiz sanırım bir anne ve iki yavrusu olsa gerek. Bölgeden uzaklaşmaları için dün havaya ateş açtık ama hiç etkilenmediler, ağır kış şartları nedeniyle yiyecek bulmakta zorlandıkları için yakın bölgelere geliyorlar" dedi.

Tunceli bölgesinde son iki yıl içinde kaçak avcılar tarafından 2 vaşak avlanmış ve ölü olarak bulunmuştu. Ayrıca 1 vaşak çığ altında, 1 vaşak ta Pülümür Vadisi’nde yolda geçen arabanın altında kalarak telef olmuştu. Son iki yıl içinde çeşitli nedenlerle 4 vaşağın ölü olarak bulunmasının ardında Tunceli’de vaşakların avlanmaması için sivil toplum örgütleri ve çevre koruma ekipleri de eşitil çalışmalar yapmıştı.