Uygun, krizin Türkiye genelinde istihdam alanında gösterdiği etkilerin Denizli'de de yoğun şekilde hissedildiğini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan rakamlara göre, Denizli'de şubat ayı itibarıyla sosyal güvenceli kişi sayısında 13 bine yakın gerileme görüldüğünü ifade eden Uygun, toplam istihdamın 162 binden 132 bine düştüğünü kaydetti.

Denizli'de tekstil sektöründeki istihdamın da 40 binin altına düştüğünü ve toplamda 9 bin 745 istihdam kaybı olduğunu ifade eden Uygun, şunları söyledi:

“Bu rakamlarla Denizli, genel istihdamda 5 yıl, tekstil sektöründe ise 10 yıl geriye gitti. İstihdamdaki gerileme sıra dışı rakamlara ulaştı. Mart ayı verileri elimizde yok. Son günlerde bir miktar hız kesse de önümüzdeki bir kaç ay boyunca istihdamdaki kaybın süreceğinden endişe ediyoruz.”

Dünyada son aylarda olumlu gelişmelerin dikkati çektiğini, bunların Denizli'deki üretime yansımasının zaman alacağını belirten Uygun, istihdam kayıplarının bir süre sonra durmasını beklediklerini dile getirdi.

Krizin hangi dönemde yerini toparlanma dönemine bırakacağının bilinemeyeceğini ifade eden Uygun, “Bu yılın kayıp bir yıl olduğu ortada. Son çeyreğini kurtarabilirsek kendimizi şanslı saymalıyız. Son gelişmeler doğrultusunda 2010 ve 2011 yıllarında çıkış ve toparlanma yönünde umutlanmak için nedenlerimiz var. Sanıyorum 2011 yılı toparlanma yılı olacak” dedi.

Uygun, hükümetin aldığı önlem paketlerinin daha çok tüketimi canlandırmaya yönelik olduğunu, istihdamı koruyucu, ihracatı artırıcı önlemlerin beklendiğini belirtti.

Eximbank ve Kredi Garanti Fonu kaynaklarının artırılmasının olumlu girişimler olduğunu ifade eden Uygun, “Eğer biz işletmelerimizi koruyamazsak, dünya ekonomisinin düzeldiği dönemde talep artışına yanıt veremeyiz. Krizi fırsata çevirmenin yolu öncelikle elimizdekileri muhafaza etmekten geçiyor” şeklinde konuştu.