Ödülünü dünyaca ünlü ABD'li yönetmen Quentin Tarantino'dan alan Ceylan, bu yıl Türk sinemasının 100. kuruluş yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, kendisini destekleyenlere ve jüriye teşekkür etti. Ceylan, "Bu ödülü, Türkiye'nin genç insanlarına ve geçen yıl hayatına kaybedenlere adıyorum" dedi. 

"BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU" 
"Kış Uykusu" filminin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan da çok mutlu olduklarını belirterek, "Uzun zamandır bu filmle ilgili çalışıyorduk, film yarışmada gösterildiği için elbette bir umudumuz vardı, ancak bu festivallerde ödül konusunda önceden tahmin çok yapmak zor. Bizim için büyük sürpriz oldu" diye konuştu. Ceylan'ın filminin Altın Palmiye'yi kazanması festivaldeki Türk standında bulunanları ve Türk sinemacıları da sevince boğdu. Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, Türk Sineması'nın 100. yılında ve 32 yıl aradan sonra bu ödülün gelmesinin çok anlamlı olduğunu kaydetti. "Kış Uykusu"nda Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen ve Nejat İşler rol alıyor. 

"YOL " ALMIŞTI 
Altın Palmiye ödülünü ilk olarak Türkiye'ye 1982 yılında Yılmaz Güney'in "Yol" filmi getirmişti. 

ÖDÜLE DOYMUYOR
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde iki yıl sinema eğitimi gördü. 1980'lerde kimi portföyleri Gergedan gibi dönemin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlanan Ceylan, yaptığı dört filmin de, yönetmenliğini, senaryo yazarlığını ve yapımcılığını üstlendi. Sinemaya Koza adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan 2002 yılında 56. Cannes Film Festivali'nde "Uzak" filmi ile Altın Palmiye'den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan 'Büyük Jüri Ödülü'nü ('Grand Prix') almıştı. 2008'de "Üç Maymun" ile en iyi yönetmen ödülünü kazanan Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde de "Bir zamanlar Anadolu" filmi ile de jüri büyük ödülüne layık görülmüştü.

FESTİ VALDE 18 FİLM YARIŞTI
Cannes'da büyük ödül için 18 film yarıştı. "Altın Palmiye"den sonra gelen ödülü ise "Le Meraviglie" isimli filmiyle Alice Rohrwatcher aldı. "En İyi Yönetmen Ödülü"nü "Foxcatcher" filmiyle Benett Miller elde etti. "Jüri Ödülü", "Mommy" filmiyle Xavier Dolan'a, "En İyi Senaryo Ödülü" de Andrey Zvyagintsev'in çektiği "Leviathan" filmine gitti. "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü, "Mr Turner" filmindeki başarısıyla Timothy Spall alırken "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"ne ise "Maps to the Stars" performansıyla Julianne More layık görüldü.

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL'DEN KUTLAMA TELGRAFI
Cumhurba şkanı Abdullah Gül, başarılı yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre; Gül, Ceylan'a telgraf göndererek, 100. yılında Türk sinemasının çıtasını yükselten bu önemli başarıdan duyduğu memnuniyeti belirtti. Gül, bugüne kadar 2009 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün de aralarında bulunduğu birçok ulusal ve uluslararası ödül alan Ceylan'ın, millete bir kez daha büyük gurur yaşattığını ifade etti.

800 MİLYON EUROLUK DEV SİNEMA PAZARI
Canes Film Festivali, yarışma içi ve yarışma dışı gösterilen filmlerin dışında, sinema pazarıyla yine önemli bir etkinliğe evsahipliği yaptı. 100'ün üstünde ülkeden gelen yapımcı ve dağıtım şirketi, 5 bin civarında filmi pazarlamak için çalıştı. Filmlerin cirosunun 800 milyon Euro civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl Nicole Kidman, Justine Tautou, Jane Fonda, Selma Hayek-Pinault, Eva Longoria, Mel Gibson, Sylvester Stallone, Adriana Lima, kırmızı halıdan geçen ünlü sinema yıldızları arasındaydı.