Afyonkarahisar Valiliği, kentte kamuya açık alanlarda içki içilmesini 2012/3 sayılı kararla yasakladı. Karara göre kamuya açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, meskun mahallerde, karayollarında, piknik alanları ve ören yerlerinde içki içilmesi yasaklandı. Yasak, kamuya açık alanlar dışında özel otomobiller dahil her çeşit taşıma aracını da kapsıyor.

Kamu düzeni

Valiliğin kararında şöyle deniliyor: “İlimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla gerekli önleyici tedbirler alınmaktadır. Bu bağlamda Afyonkarahisar’da alkol kullananlarca şehrin belirli alanlarının mesken tutulduğu, buralarda taşkınlık yapıldığı, özel araçlarda içki tüketiminin alışkanlık haline getirildiği, çevreye rahatsızlık verildiği ve alkollü araç kullanarak trafik kazalarına neden olunduğu; bu nedenle Afyonkarahisar il sınırları içerisinde kamu düzeninin bozulmaması ve olabilecek trafik kazalarının önlenmesi amacıyla Valiliğimizce gerekli tedbirler alınmıştır.”

Valilik kararında, “5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. Maddesi’ne göre alınan bu yasaklama kararına uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi’ne göre para cezası uygulanacaktır” da denildi. Kararın, görsel ve yazılı basında usulüne göre duyurulduktan 15 gün sonra yürürlüğe gireceği belirtilerek, yasaklama kararlarının ilçe kaymakamlarınca da alınmasının da uygun görüldüğü belirtildi.

Karar tepki gördü

Afyonkarahisar’daki gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar; ibadethane, terk edilen yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri, içerisinde çeşitli iş yerleri olan ve 24 saat açık iş hanı merdiven boşlukları ve boş alanlarında alkollü içeceklerin içilmesini yasaklayan karar kentte tepki gördü.