Sağlık Bakanlığı, Manisa Devlet Hastanesi"ne ateş, trombositopeni (kan pıhtılaştıran hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6"sının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Manisa Devlet Hastanesi"ne 12 Ağustos tarihinden itibaren ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6"sının hayatını kaybettiği, Sağlık Bakanlığı"nın açıklamasıyla duyuruldu. Hastane enfeksiyon hastalıkları uzmanının bildirimi üzerine, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı uzmanları ve ilgili branşlardaki öğretim üyelerinin katılımı ile bir bilim kurulu oluşturulduğu belirtilen açıklamada, kurulun vakalarla ilgili ön değerlendirmesini tamamladığı bildirildi. Uzman ve akademisyenler tarafından vakaların yerinde değerlendirildiği ve saha incelemesi yapıldığı da ifade edilen açıklamada, bu değerlendirmeler eşliğinde vakaların yaygınlığının incelenmesi için vaka takip formları ve vaka yönetimi esaslarının hazırlandığı, ilk günden itibaren hastalığın tanı ve tedavisine yönelik detaylı araştırmalara başlandığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi, “Yunanistan"ın kuzeyinde sivrisineklerle bulaşan ve Batı Nil Ateşi adı verilen viral enfeksiyon vakaları ile Manisa"daki vakaların herhangi bir benzerlik gösterip göstermediği uluslararası sağlık kuruluşları ile işbirliği içinde ayrıca araştırılmaktadır. Gereken her türlü çalışma titizlikle sürdürülerek süreç takip edilmektedir. Bu konuda yapılan araştırma ve çalışma sonuçları, kamuoyumuzla paylaşılacaktır.”

"Batı Nil Ateşi" kan nakliyle geçiyor

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, 10 gün önce Manisa Devlet Hastanesi"nden yapılan bildirim üzerine hastalığın tespitine yönelik çalışmalara başlandığını söyledi. Ertek, “Hastalık belirtileri, Batı Nil Ateşi ile benzerlik gösterdiği için mi bunun üzerinde duruluyor?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Şu anda Yunanistan"ın kuzeyinde küçük bir Batı Nil Ateşi hastalığı epidemisi (salgın) devam ediyor. Bu hastalık Fas, Cezayir gibi ülkelerde de benzer küçük epidemiler yapmış. Bulaşıcı bir hastalık değil, ama kan nakliyle başka bir hastaya geçebiliyor. Manisa"daki vakalardaki belirtiler, Yunanistan"ın kuzeyinde sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Ateşi hastalığıyla benzerlik gösteriyor. Ama tanı konulabilmesi için laboratuvar tespiti gerekiyor.”

Hastaneden "salgın yok" açıklaması

Manisa Devlet Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç Dr. Selma Tosun hastanede son günlerde yaşanan ölümlere ilişkin açıklama yaptı.

Panik yapacak bir durum olmadığını söyleyen Tosun, "ilk tetkiklerde enfeksiyon bulgusuna rastlamadık. Herhangi bir salgın durumu söz konusu değil" dedi.

Hastalık şüphesiyle gözlem altına alınan hastaların bir bölümünün normal servise alındığını bir bölümünün ise taburcu olduğunu ifade eden Tosun, şu an için panik yapacak bir durum olmadığını söyledi.

Son 6 gündür yeni bir vaka ile karşılaşmadıklarını vurgulayan Doç. Dr Selma Tosun mevcut hastaların durumlarının da iyiye gittiğini belirtti.