Mustafa Kemal Yılmaz, Aydın ilimizin yetiştirdiği örnek bir eğitimci ve kültür adamıdır. Mustafa Kemal Yılmaz’a göre mutlu olabilmek için üretmek, yazmak ve paylaşmak gerekir. O’na göre yaşamak; sürekli çalışmak, ülkesi ve insanlık için ürünler vermek, insanlığa faydalı olabilmektir.

Mustafa Kemal Yılmaz, Balkan göçmeni Jandarma Karakol Komutanı Hakkı Çavuş’un oğlu olarak 1921 yılından Söke/Cincin Köyü’nde doğmuştur. Anadolu işgal altındayken doğduğu Cincin’den işgal sonrasında ailesiyle birlikte Umurlu’ya gidip yerleşmiştir. İlkokulu burada okuduktan sonra okumak istediğini babasına söyleyince babası: “Okuyup da mebus mu olacaksın? Tarlada çalışır, ekmeğimizi kazanır, yaşar gideriz” demiştir.

Babasının bir süre sonra inadı kırılır ve onu ortaokul için, o sıra Elazığ’da yedek subay olarak askerliğini yapmakta olan dayısı Mahmut Özay’ın yanına yollar. Böylece Yılmaz’ın ilk okuma seferberliği de Elazığ’da başlar. Ancak O yıl okula kayıt için geç kaldıklarından okula başlayamaz. Ertesi yıl dayısı ile birlikte Malatya’ya gider ve ortaokula orada başlar. Ancak birkaç ay sonra dayısının tayini Siirt’e yapılınca ortaokulun birinci, ikinci sınıflarını orada tamamlar. Ancak dayısının yüksekokula başlaması ile Tekrar Aydın’a döner ve ortaokulu bitirmek Aydın’da nasip olur.

Lise öğrenimi için Eskişehir’e, amcasının yanına gider. Ancak Balıkesir Öğretmen Okulu’nda yatılı okuma hakkını kazanınca tahsilini burada tamamladı. Necatibet İlköğretmen Okulu’ndan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü ve Paris Üniversitesi’ni bitirir.

Bartın Çiftlik Köyü İlkokulu Öğretmenliği, Nazilli Ortaokulu Fransızca Öğretmenliği, Millî Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü Şube Müdür Yardımcılığı, Londra Büyükelçiliği Eğitim Ataşe Yardımcılığı, Millî Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü ve Umûm Müdür Muavinliği, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Fransızca ve İngilizce Öğretmenlikleri, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliği, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Dünya Öğretim Mesleği Konfederasyonu Türkiye Öğretmen Dernekleri Millî Federasyonu Temsilciliği, 7. Millî Eğitim Şurası Üyeliği, TBMM 2.(XIII) ve 3.(XIV) Dönem Aydın Milletvekilliği, Avrupa Konseyi Kültür Fonu Kongresi Türkiye Delegeliği, Avrupa Konseyi Kültürel İşbirliği Toplantısı Türkiye Delegeliği, Avrupa Konseyi Eğitim Kongresi Türkiye Temsilciliği yapmıştır.

Ayrıca emekli olduktan sonra ülke tanıtımına ve kültürüne katkısı olsun diye turist rehberliği yaptı. Onunla Çanakkale gezisine gidip ağlamadan dönen yoktu. Bir eğitimci olmasının yanı sıra araştırmacı, yazar, şair ve kültür adamıydı kendisi. Üçü şiir kitabı olmak üzere yayınlanmış sekiz kitabı, birçok onur ödülü vardır. Onun için en önemli ödül, Başöğretmen Ödülü’dür.

Yaşamının son gününe kadar kültür için çabalamıştır. Ölmeden dört gün önce bile Aydınlı yazar ve şairlerle buluşmuş, onlarla birlikte kültür için neler yapabileceklerini konuşmuştur. Yerelde kim bir dergi, bülten, gazete veya kitap çıkaracak olursa onları teşvik eder, maddi manevi elinden ne geliyorsa yapardı. Tüm Aydın sınırları içerisinde edebiyat ile uğraşıp onu tanımayan yoktu. Tüm yerel basını takip eder, önemli gördüğü haber ve yazıları fotokopi ile çoğaltıp edebiyat dostlarına gönderirdi. Kültür için bu denli emek veren biri olduğu için ona “Kültür Baba” demek yanlış olmazdı.

Mustafa Kemal Yılmaz Aydın Kültürü için bu kadar çalışmışken, 92 yıllık ömrü boyunca ömrünün son gününe kadar maddi manevi tüm varlığını kültüre adamışken bizler onun için ne yapabildik? Geçtiğimiz yıllarda Efeler Belediyesi adını Umurlu’daki bir parka verip oraya büstünü diktirdi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama bu kadarla kaldık. Doğum yeri Cincin’e onun büstünü yaptıramadık. Adını çok sevdiği Kuşadası’nda bir sokağa bile veremedik. Kuşadası için çok emek vermiş biri olsa da, şu an Belediye Başkanı olan Ömer Günel Belediye Meclis Üyesi iken bu konuda önerge vermiş olsa da bunu başaramadık. Kuşadası’nda yıllarca yapılan Öykü ve Şiir Günleri onun gayretleri ile başlamıştı. Aydın için yoğun emek vermiş birisinin adının bir cadde veya sokağa verilmesi bu kadar zor olmamalıydı. Bu konuda Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e yıllar önce verdiği önergeyi hatırlatıyor, şimdi yetki elinde, gereğini gecikmeden yapmasını istiyoruz.

Mustafa Kemal Yılmaz iyi bir edebiyatçı, aynı zamanda iyi bir araştırmacıydı. O’nun bu özellikleri nedeniyle yaşamının bir bölümünü sürdürdüğü ve mezarının bulunduğu Efeler ilçesinde de bir şeyler yapılmalı. Bu konuda kültür ve sanat dostu olan Efeler Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Fatih Atay’a büyük görev düşüyor. Efeler BelediyesiKültür BabaMustafa Kemal Yılmaz adını taşıyan bir öykü ve araştırma yarışmasını her yıl tekrarlamalı ve bu yarışmayı sürekli kılmalı. Böylece kültür için bir ömür boyu emek veren Mustafa Kemal Yılmaz’a vefa borcunu ödeyebilir. Bu konuda Efeler Belediyesi Yayın Kurulu çalışmalı, kısa sürede bir yarışma yönergesi hazırlayıp Yılmaz’ın ölüm yıldönümü olan 13 Mart’a kadar yarışmayı sonuçlandırmalı.

Mustafa Kemal Yılmaz bir Çanakkale aşığı idi. Özellikle her çocuğun orayı görmesini ister, parası olmayanların yol parasını verip kendisi göndermek isterdi. En çok sevdiği işlerden biriside bu tarihi alanda rehberlik yapmaktı. Orada olayları sanki anlatmaz, hem kendisi olayları yaşar, hem de dinleyenlere yaşatırdı. Bu konuda da yerel yönetimlerimiz çocukları Çanakkale’ye götürerek onun vasiyetini yerine getirmelidir.

O bir Başöğretmen, şair, yazar, eğitimci, aydınlanmacı ve Atatürk dostuydu. Atatürk’e olan sevgisi ve hayranlığı Atatürk için şiir yazmasına, Atatürk Konulu tüm çalışmalara destek vermesini sağladı. Bizler hemşerileri olarak ona yakışanları yapmalı ve onun adını yaşatmalıyız. O’nun Umurlu’dan çıktığı aydınlanma yolu Umurlu’da bitmemeli, zaman aktıkça devam etmeli.

“Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.” (Walter Bagehot)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!