Caz festivali direktörü Pelin O. Çorumoğlu durumu anlayışla karşılıyor: Bizim için bunlar çok makul
Dünyanın en ünlü Latin-rock temsilcilerinden Carlos Santana, Wings sponsorluğuyla bugün İstanbul'da Turkcell Kuruçeşme Arena'da sahne alacak. 1999 yılında 'Supernatural' albümü 'Yılın Albümü', 'Yılın Şarkısı' ve 'En İyi Rock Performansı'nın da aralarında bulunduğu dokuz dalda Grammy ödülüne layık görülen ünlü şarkıcıyı ve isteklerini 15. Uluslararası İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opçin Çorumoğlu anlattı.

Hiç kaprisli değil
Santana'yı Türkiye'ye getirme fikri nasıl doğdu?
Sanatçının Doğu Avrupa'yı da kapsayan bir turnesi olduğu bilgisini öğrenir öğrenmez harekete geçtik. İstanbul için 6 Temmuz gibi belirli bir tarihi ayırmasından, kentimize gelmek konusunda istekli olduğu anlaşılıyordu. Biz de bu fırsatı değerlendirdik.

Santana'nın Türkiye'ye gelirken özel istekleri oldu mu?
Elbette her sanatçı gibi, evinden ve kendi yaşam standartlarından uzaktayken, düzenini aksatmadan sürdürebileceği makul istekleri oldu. Kendi mutfak kurulumunu ve aşçılarını getirdi. Kuliste kendi mutfağı kurulacak. Ama daha insani boyutta da bazı istekleri oldu. Örneğin; turne kapsamında Uluslararası Af Örgütü'nden gönüllüler, gruba eşlik edecek ve bu gönüllülerin konser mekanında çalışmalarına olanak vermemizi istedi. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Ekip, İstanbul'da okumadan edemeyeceği Frankfurter Rundschau, Süddeutsche Zeitung, USA Today ve Herald Tribune gibi gazeteleri kulisine mutlaka istedi.

Peki kaprisli biri mi?
Hayır şimdiye kadar oldukça işbirlikçiydi. Çeşitli vesilelerle kendisiyle şahsen de konuştuk. Son derece iyi bir çalışma ortamı yakaladık.

Bilet fiyatlarını makul tutmaya çalışıyoruz!
Bilet fiyatları nasıl belirlendi?
Bilet fiyatları konserin bütçesine dayanarak belirleniyor. Konserin sanatçı kaşesi, ulaşım, konaklama, prodüksiyon, sigorta gibi lojistik giderleri ve bilet satış kapasitesi, sponsorluk katkıları gibi gelirleri göz önünde bulundurularak hesaplanıyor. Bilet fiyatlarını son dört yıldır büyük konserlerimizde uygulanan tarife üzerinden oluşturduk.

Bazı dinleyiciler yurtiçindeki festivallerin bilet fiyatlarının yurtdışındaki festivallerden daha ucuz olduğunu düşünüyor? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Açıkçası bu konserine ve karşılaştırma yaptığınız ülkesine göre değişir. İzleyicinin alım gücünün yüksek olduğu ülkelerde sponsorsuz yapılan etkinliklerde, arz-talep dengesine göre, bilet fiyatının yüksek olması normaldir. Türkiye'de sponsorluk olmadan bilet fiyatıyla konser düzenlemek ise olanaksız. Hatta sponsorluk olduğunda bile ulaşım giderlerinin fazla olması nedeniyle bilet fiyatlarını aşağıya çekmek güçleşiyor. Buna devlet desteğindeki eksiklik de eklenince, işler daha da zorlaşıyor. Biz sponsorluk desteğiyle bilet fiyatlarını makul düzeyde tutmaya çalışıyoruz.

Değişime şaşırdı!
Santana'nın Türkiye'yi iyi bildiğini söyleyen Pelin Opçin Çorumoğlu, İstanbul'a geldiğinde yaşanan değişimler nedeniyle çok şaşırdığını da söyledi.