Uzmanlar, vatandaşları yurt dışında uygulanan kök hücre tedavisiyle her hastalığın tedavi edilebileceğini söyleyen kişi ve kurumlara karşı dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, 1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi için geldiği Sakarya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongre sürecinde hem bilim insanlarının klinik denemelerinin sonuçları hem de deneysel hayvan çalışmalarının sonuçlarının (preklinik çalışmalar) tartışıldığını ifade etti.

Kök hücre, doku, organ mühendisliği ve gen tedavileri konusundaki çalışmaların gerek bilim dünyasında gerekse modern tıbbın tedavi edemediği hastalıklardan muzdarip insanlar tarafından çok büyük beklentilerle takip edildiğine dikkati çeken Karaöz, ''Bu çalışmaların sonuçları bekleniyor. Burada çok dikkatli olmak gerekir. Dokunduğu her şeyi ya da her hastalığı tedavi edecek gibi bir algı var. Kök hücreler bir mucize değil. Bunu değiştirmek zorundayız. Bu tip bilimsel toplantılarda gerçek bilginin, yani şu anda nerede olduğumuzun ortaya çıkması gerekiyor'' dedi.

Tedavi ümidi olan hastaların gerçek bilgiden haberdar olmalarının sağlanması gerektiğine işaret eden Karaöz, şöyle devam etti:

''Doğru şekilde bilgilenecekler. Dolayısıyla boşa umutlanmak ya da kök hücreyi mucizevi bir meta haline getirmeyecekler. Bu, çok önemli. Halkımız ne yazık ki bu konuda kandırılabilmekte, hem duygusal hem de maddi anlamda sömürülebilmekte. Biz duyuyoruz. Birçok insanı Uzakdoğu'ya ya da eski Doğu Bloku ülkelerine götürülüyorlar ve büyük bir kısmı ne yazık ki hayal kırıklığına uğruyorlar. Dolayısıyla bu kongrenin en önemli çıktılarından birisi de bence o''

-''SÖMÜREN BAZI GRUPLAR VAR''-

Kök hücrenin gelecekte çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacağı yönünde beklentiler bulunduğunu söyleyen Karaöz, ''Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, dünyanın birçok yerinde bu tip araştırmalara büyük kaynaklar aktarılıyor. Bunun yanı sıra şöyle de bir durum söz konusu oluyor. Ne yazık ki bunu sömüren bazı gruplar, insanlar olabiliyor. Bu bağlamda insanları gayrı bilimsel ve gayrı etik olarak, maddi olarak da manevi olarak da sömüren fırsatçı insanlar olabilir. Uzakdoğu'da bazı ülkeler. Buralara gidip de insanların parasını alıp ne olduğunu bilmediğimiz işlemler yapılıyor. Bunlar tabi sonuçta tedavi olmuş olmuyorlar ama hem maddi hem de manevi olarak yıpranmış oluyorlar'' diye konuştu.

Yurt dışında yapılan kök hücre uygulamalarının yanlış olmaktan ziyade, işe yaramadığına ifade eden Karaöz, ''İnsanlar gidiyor, kök hücre diye. Bilmiyoruz ne verildiğini ama sonuçta işe yaramadığını söylüyorlar. Bugüne kadar gidip de yüzde yüz tedavi olan kimse de duymadım işin açıkçası. Bu konuda iddialı konuşmamak lazım'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de, bilimsel etik kurallarla çalışan bir mekanizma olduğunu bildiren Karaöz, Sağlık Bakanlığından izin alınarak gerçekleştirilen çalışmalara desteğin artması durumunda, insanların yurt dışında gitmesinin engellenebileceğini dile getirdi.

Sapanca'daki Güral Otel'de, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezince düzenlenen, 37'si yabancı 72 uzmanın katıldığı 1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi, 2 Ekim Pazar günü sona erecek.