Oturumu yöneten AKP'li Grup Başkanvekili Mehmet Sağlam’ın, CHP Grup Başkanvekii Muharrem İnce’ye küfür ettiği iddiası, tutanaklarla doğrulandı.

Bunun üzerine Sağlam’dan özür dilemesi istendi, Sağlam özür diledi ancak 30-40 kadar CHP’li milletvekili, Muharrem İnce’nin çağrısı üzerine Meclis kürsüsünü işga etti.

CHP'li vekilleri yanına alarak kürsüye giden Muharrem İnce, Sağlam'a yönelik, “Sağlam kürsüden gitmediği sürece kürsüden ayrılmayacağız” çıkışı üzerine Sağlam oturuma ara verdi. Aradan sonra Sağlam’ın yerine Meclis Başkanvekili Sadık Yakut geldi.

Meclis Genel Kurulu, verilen aradan sonra yeniden toplandı. Birleşimi açan Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, önceki oturumda ağzından çıkan sözlerle ilgili şunları söyledi:

“Teybi dinledim, oradan belli olmuyor, ama tutanaklarda hiç de Meclise yakışmayan, benim şahsıma yakışmayan, hiçbir arkadaşıma yakışmayan bir sözün ağzımdan çıktığı anlaşılıyor. Hiçbir kimseye veya şahsa gruba böyle bir şeyi gerçekten isteyerek bilerek yapmayacağımı arkadaşlarıma beyan etmek istiyorum. Her şeye rağmen bu kargaşa içinde kimseye muhatap olmasa bile böyle bir sözün ağzımdan çıkmaması gerekirdi. Bundan alınmışsa bir grup veya arkadaş, milletin önünde o arkadaştan da o gruptan da özür diliyorum.”

Sağlam itirazların yükselmesi üzerine, “Burada yapılmaması gereken bir şey ağzımdan çıktığı anlaşılıyor. Gerek Meclis Başkanlık Divanı, gerekse bir arkadaş, grup adına böyle bir şey yapmamın mümkün olmadığını özür dileyerek söylüyorum. Taktir yüce Meclis’in” diyerek ikinci kez özür diledi.



-SAĞLAM’IN ÖZRÜ CHP’Yİ İKNA ETMEDİ-

Ancak Sağlam’ın bu sözleri CHP’li milletvekillerini tatmin etmedi. Söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, bu konunun özür ile kapatılamayacağını savundu. İlk önce TBMM bürokratlarını uyaran İnce, “Meclis Başkanvekili sinkaflı şekilde o sözleri ediyor. O anda telefonlar çalışıyor beni arıyorlar. Twitter, facebook gırla gidiyor. Başkanın sözlerini yazıyorlar. Bu arada tutanakları istiyorum getirmiyorlar. Meclis TV Müdürü telefonunu kapatıyor, kaçıyor. O bürokratları uyarıyorum. AKP’nin memuru değilsiniz, TBMM memurlarısınız. Hepimize hizmet etmekle yükümlüsünüz, haddinizi bilin, korkmayın. Stenografları da kutluyorum. Ne söyleniyorsa yazacaklar, burası yol geçen hanı değil” dedi.

-CHP KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİ-

Bu konunun özürle geçiştirilemeyeceğini ifade eden İnce, savaş yöneten meclis koşullarında bile böyle bir sözün söylenmediğini belirterek şunları ifade etti:

“Bu milletvekilinin bir başkasına o gerginlikle söylediği söz değil. Bu söz Başkanlık Divanı’ndan söylendi. O kürsüde Gazi Mustafa Kemal oturdu. O kürsüde otururken savaş yönetti bu Meclis. Burada bir grup önerisi konuşuluyormuş, hafif bir gerginlik olmuş, Başkanın da ağzından böyle kötü sözler dökülmüş… Düşman topunun sesi Polatlı’dan duyulurken bu Meclis’i yönetenlerden bu sözler duyulmadı. Sizin haddinize mi düşmüş böyle bir laf etmek. O Meclis’i yönetenlerin ağzından en gergin anlarda bile o sözler çıkmamış.

İnce bir hafta önce kürsüden hatibinin itildiğini, bir hafta sonra da Meclis Başkanlık kürsüsünden küfür edildiğini belirterek “Bu kişi Meclis Başkanvekilliği yapamaz” diyerek CHP grubu milletvekillerini kürsüye davet etti. İnce, “Sayın Başkan o kürsüde oturduğu sürece bu kürsüden ayrılmayacağız” dedi.

-MEHMET SAĞLAM GİTTİ, YAKUT OTURDU-

İnce’nin çağrısı üzerine CHP’li milletvekilleri kürsüyü işgal etti. CHP’li vekillerin kürsüye gelmesi üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Sağlam, önce “Birleşimi kapatıyorum” dedi, ardından, “Birleşime ara veriyorum” dedi.

Verilen arada CHP’li vekiller birkaç dakika daha kürsüde bekledi, daha sonra yerlerine oturdu.

Yaklaşık 15 dakikalık aradan sonra kürsüye Sağlam yerine, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut geldi. Birleşimini açan Yakut, “Katip üye yok. Başkanlık Divanı teşekkül etmediğinden alınan karar gereğince kanun tasarı ve teklifleriyle komisyondan gelenleri sırasıyla görüşmek için Çarşamba günü 14’te toplanmak üzere oturumu kapatıyorum” diyerek oturumu kapattı.